Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi Länsi-Uudenmaan ammattikoulutuskuntayhtymän (Luksia) kaksi rakennusalan opettajaa 10 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Käräjäoikeus katsoi, että tapauksessa olisi myös ollut edellytykset yhteisösakkoon. Oppilaitos ei kuitenkaan saanut yhteisösakkoa, koska johdolla ei katsottu olevan osuutta rikokseen. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 18.2.2014.

Tapauksessa talonrakentajan koulutusohjelman opiskelija putosi rakennustelineeltä maahan noin kolmen metrin korkeudesta ja loukkaantui. Tapaturman sattuessa opiskelija oli purkamassa omakotitalon julkisivulla olleita rakennustelineitä ilman minkäänlaista putoamissuojausta. Putoamistapaturma tapahtui 6.10.2011 Luksian oppilastyömaalla Lohjalla.

Käräjäoikeus katsoi tuomion perusteluissa, ettei putoamisvaaraa ollut torjuttu rakenteellisella toimenpiteellä, putoamisen estävällä valjastyyppisellä henkilönsuojaimella tai muullakaan tavalla. Kukaan opettajista ei ollut myöskään valvonut purkutyötä. Molemmat opettajat kertoivat, että oppilaiden pitäisi käyttää turvavaljaita rakennustelineitä purettaessa. Kuitenkin toinen opettajista kertoi, ettei ainakaan hänen aikanaan valjaita ole käytetty rakennustelineiden asentamisessa tai purkamisessa.

Työsuojelun lakimies Anna Tiainen pitää opettajien tuomitsemista perusteltuna. Tiainen huomauttaa, että kyseessä ei ole yksittäinen tapaturma, vaan oppilaitoksessa on ollut yleisenä käytäntönä työturvallisuussäädösten vastainen menettely telinetyössä.

“Opiskelijoilta olisi pitänyt edellyttää turvavaljaiden käyttöä, ja valjaiden kiinnitystapa olisi pitänyt suunnitella etukäteen. Vaaralliset työtavat leviävät herkästi oppilaitoksista työelämään, joten oppilaitosten tulisi kiinnittää työturvallisuuteen erityistä huomiota jo ennen kuin yhtään tapaturmaa sattuu”, Tiainen muistuttaa.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.