sukellus-2-20140221_076

Kotka aloitti Suomenlahti-vuoden vieton molskahtaen. Ympäristöministeri Ville Niinistö sukelsi Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) kehittämispäällikkö Juha Flinkmanin kanssa akvaariotalo Maretariumin Itämeri-altaan pohjaan kiinnittämään teemavuodesta kertovan kyltin.

Maretarium kerää koko vuoden ajan vierailijoiltaan Suomenlahti-sitoumuksia, joissa kävijät lupaavat henkilökohtaisen panoksensa Suomenlahden tilan parantamiseksi. Kotkassa tapahtuu läpi vuoden teemavuoden merkeissä, luvassa on erilaisia tapahtumia  talviöljyntorjuntaharjoituksista aina Kotkan Meripäivien suuriin yleisötilaisuuksiin.

Itämeren tilan parantaminen sitoumusten tavoitteena

“Olen koko ikäni viettänyt kesiäni saaristossa ja meren äärellä. Itämeren suojelu on yksi syistä miksi lähdin politiikkaan,” kertoi ympäristöministeri Ville Niinistö. ”Omassa arjessani varjelen Itämerta syömällä kotimaista kestävien kantojen kalaa, ostamalla kestäviä tuotteita ja kasvattamalla lapsiani luonnonläheiseen elämäntapaan.”

Ympäristöministerin seurana akvaarioon pulahtanut Flinkman oli ennen sukellusta luottavainen parinsa suhteen. ”Tämä on sukellus, jota en jättäisi väliin mistään hinnasta,” ensimmäistä kertaa jättiakvaariossa uinut Flinkman kommentoi. ”Tehtävänjakomme on, että ympäristöministeri vastaa kyltin kiinnittämisestä ja minä vastaan ministeristä.” Kyltti jää akvaarioon koko vuodeksi muistuttamaan kävijöitä henkilökohtaisten tekojen merkityksestä Itämeren ja Suomenlahden tilan parantamisessa.

Suomenlahti-sitoumusten ideoija, Maretariumin toimitusjohtaja Sari Saukkonenkorostikin yksilöratkaisujen merkitystä. ”Täällä Kotkassa me kaikki asumme Suomenlahden lähivaluma-alueella ja esimerkiksi sillä laitammeko pihanurmikolle lannoitteita vai emme, voi olla merkitystä lähirantojemme kunnolle. Maretariumissa vierailee vuosittain noin 50 000 vierailijaa – jos saamme heistä puoletkin tekemään oman sitoumuksensa Suomenlahden hyväksi, on sillä jo oikeasti merkitystä Suomenlahden tilan kannalta.”

Sitoumuksen voi allekirjoittaa Maretariumissa vieraillessaan ja oman sitoumuksensa voi kertoa esimerkiksi Suomenlahti-vuoden ja Maretariumin Facebook-sivuilla tai Twitterissä tunnuksella #gofy2014.

Kotkassa vauhdikas ja vaikuttava tapahtumavuosi

”Kotkassa järjestetään vuoden aikana useita erilaisia Suomenlahteen kytkettyjä tapahtumia ja tilaisuuksia. Näillä pyritään tuomaan esille terveen ja turvallisen Suomenlahden tärkeyttä ja jokaisen mahdollisuuksia osallistua Suomenlahden suojeluun,” kertoi Kotkan kaupungin projektipäällikkö Pia Outinen. ”Kaupungin suosituimmat nähtävyyskohteet akvaariotalo Maretarium ja Merikeskus Vellamo ovat koko sisällöllään sekä erillistapahtumillaan mukana Suomenlahti-vuodessa. Kotkan Meripäivät -viikonlopuksi Kantasataman Pohjoislaituriin pystytetään Suomenlahtikylä, jossa lapsilla ja aikuisilla on mahdollisuus tutustua tarkemmin muun muassa pinnanalaiseen merimaailmaan.”

Yleisötapahtumien lisäksi asiantuntijat kokoontuvat Kotkaan muun muassa talviöljyntorjuntaharjoitusten merkeissä maaliskuussa. ”Suomenlahti-vuoden asiantuntijayhteistyötä tehdään esimerkiksi SYKEn ja Merikotkan yhteisen WINOIL-hankkeen merkeissä. Mukana öljyntorjuntaharjoituksessa ja talvimerenkulkua käsittelevässä seminaarissa on asiantuntijoita Suomesta, Virosta ja Venäjältä,” kertoi Suomenlahti-vuoden projektikoordinaattori Kai Myrberg SYKEstä. ”Lisäksi yleisöllä on mahdollisuus päästä seuraamaan harjoitusta ja tutustumaan laivoihin.”

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.