Alauda_arvensis_2

Kevään ensimmäinen kiuruhavainto tehtiin jo tammi-helmikuun vaihteessa Inkoossa, sen jälkeen kiuruja on havaittu muun muassa Oulussa, Helsingissä ja Kaarinassa. Kuvaaja: Daniel Pettersson

Leuto sää on saanut ensimmäiset muuttolinnut liikkeelle. Eilen kiuru havaittiin Kaarinassa, Paraisilla ja Espoossa. Kevään ensimmäinen kiuru nähtiin jo kuunvaihteessa Inkoossa, ja sen jälkeen lajista tehtiin kaksi havaintoa ennen eilistä: 6.2. Oulussa ja 10.2. Helsingissä. Lähipäivinä nähdään varmasti jokunen kiuru lisää. Lajin pääjoukot ovat kuitenkin vielä kaukana, ja suurempia kiuruparvia nähdään vasta maaliskuussa.

Harmaalokkeja on tullut lisää etelärannikolle. Ämmässuon jätekeskuksella Espoossa laskettiin sunnuntaina jo 3600 harmaalokkia. Sisämaassa harmaalokkeja on vielä vähemmän, mutta yksittäisiä lokkeja on havaittu jo Keski-Suomessa, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Sisämaan suliin on saapunut myös laulujoutsenia, isokoskeloita ja telkkiä.

Pöllöjen soidin on päässyt vauhtiin. Helmipöllöjä on kuultu koko maassa, lehtopöllöjä lähinnä Etelä-Suomessa ja viirupöllöjä Keski- ja Itä-Suomessa. Pöllöretkellä voi kuulla myös huuhkajan tai varpuspöllön. Paras sää pöllöretkelle on tyyni ja lämmin yö.

Valkoposkihanhi on talvehtinut onnistuneesti ainakin tähän asti Helsingissä. Metsähanhi on puolestaan ollut Ahvenanmaalla koko talven. Paraisten Utössä sunnuntaina muuttanut merihanhi lienee jo kevätmuuttaja.

Helmikuun erikoisemmista havainnoista voisi mainita Uudessakaupungissa edelleen viihtyvän idänturturikyyhkyn ja Lemlandissa 6.2. nähdyn kyhmyhaahkan. Komeaa merikotkakerääntymää on saatu ihailla Vesilahden Säijänselällä. Viikko sitten järven jäällä oli yhtä aikaa näkyvissä 30 merikotkaa.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.