Valtioneuvoston asetuksella (VNA 653/2005) kavennettiin rajavyöhykkeen takarajaa. Asetusmuutos tuli voimaan 1.2.2014. Rajavyöhyke kaventui niillä alueilla missä se on rajajärjestyksen valvonnan ja rajaturvallisuuden ylläpitämisen kannalta mahdollista. Kaventaminen helpottaa ihmisten liikkumista raja-alueilla.

Pohjois-Karjalassa kavennuksia tehtiin noin 30 km matkalla. Nämä kavennukset sijoittuvat pääosin Ilomantsin pohjoisille alueille, mutta samassa yhteydessä tehtiin pienempiä muutoksia myös Kiteen ja Lieksan alueilla.

Rajavartioasemat merkitsevät muuttuneen rajavyöhykkeen kulun maastoon tilapäisesti jo helmikuun aikana. Lopulliset merkinnät ja vanhojen merkintöjen poistaminen tehdään kuitenkin vasta 30.6.2014 mennessä. Maanmittauslaitos tekee muutokset kartta-aineistoon.

Rajavyöhykettä tarvitaan edelleen itärajalla rajaturvallisuustehtävien hoitamiseen. Oleskelu rajavyöhykkeellä vaatii erillisen luvan, jonka Rajavartiolaitoksen hallintoyksiköt voivat myöntää, mikäli siihen on riittävät perusteet. Luvat voi anoa myös verkosta osoitteesta www.suomi.fi.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.