800px-Kettenbagger_CAT_325C_LN

Kuvan kaivinkone ei liity tapaukseen

Hämeen poliisille Lahteen on hiljattain tehty useita ilmoituksia epärehellisistä traktori- ja konekauppiaista, jotka ovat huijauksilla saaneet useiden tuhansien eurojen saaliita. Huijattuja asianomistajia on ympäri Suomea.

Huijausten tekotapana on laittaa Internetin myyntipalstoille ilmoituksia myynnissä olevista traktoreista, metsäkoneista, kaivinkoneista ja asuntovaunuista. Myyntiin tarjotut koneet ovat reilusti alihintaisia ja näin saadaan herätettyä ostajaehdokkaan mielenkiinto. Koska ostaja ajattelee tekevänsä elämänsä konekaupat, maksaa hän kiireesti joko osan pyydetystä kauppahinnasta tai jopa koko myyntihinnan myyjän tilille. Saamansa maksun jälkeen myyjä lupaa toimittaa koneen tai päästää ostajan vasta sen jälkeen katsomaan konetta. Ostajahan ajattelee, että kaupat on tehtävä mahdollisimman pian, ettei kukaan toinen vie halpaa konetta välistä.  

Todellisuudessa minkäänlaisia myytäviä koneita ei ole ollut olemassakaan, vaan myyjät ovat kuvanneet ilmoituksessa olevan koneen jossain pellon laidassa, työmaalla tai ottaneet kuvan Internetistä. Huijarit käyttävät myyjän tietoina oikeaa henkilöä ja hänen pankkitiliään. He ovat saaneet pientä rahallista tai alkoholiin perustuvaa korvausta vastaan jonkun laitapuolenkulkijan luovuttamaan heille pankki- ja henkilötietonsa. Sen jälkeen tuon bulvaanin tilille pyydetään ennakko- tai varausmaksut puolihintaisista työkoneista. Rahat saatuaan, käydään bulvaanin kanssa nostamassa tili tyhjäksi ja bulvaani saa pienen palkkion siitä. Tuossa tilanteessa bulvaanin elämä on yleensä siinä tilanteessa, että hän ei edes jaksa kiinnostua kiinnijäämisestään, joka on varmaa. Samaan aikaan todelliset huijarit ovat jo kadonneet rahojen kanssa. Samasta olemattomasta, puoli-ilmaiseksi mainostetusta työkoneesta ehditään ottamaan vastaan usean henkilön varausmaksut, ennen kuin joku ostajista tajuaa huijauksen ja tekee asiasta ilmoituksen.

Näihin rikoksiin syyllistyneet henkilöt eivät todennäköisesti ole koskaan olleet ammattimaisesti tekemisissä minkäänlaisten kyseiseen alaan liittyvien koneiden kanssa: traktorit, metsäkoneet, asuntovaunut ym. Sen sijaan ostajilla on yleensä paljonkin sellaista koneisiin liittyvää erikoistietoa, jota keskivertokansalaisella ei ole, ja tätä erikoisosaamista ostajien tulisikin käyttää hyväkseen arvioidessaan sitä, onko myyjä koskaan edes ollut tekemisissä myymänsä koneen kanssa, joten voiko konetta edes olla olemassakaan.

Poliisi suosittelee käyttämään suurta harkintaa Internetissä tapahtuvissa konekaupoissa tilanteissa, jolloin konetta ei jostain syytä voi tulla paikan päälle katsomaan. Ostajaehdokas voi aina tarjoutua paikanpäälle, vaikka todellisuudessa ei kykenisikään paikalle menemään. Mikäli myyjällä on jokin syy siihen, että konetta ei juuri nyt ole mahdollista nähdä, niin kaupan tekemisen suhteen kannattaa olla erittäin varauksellinen. Lisäksi ostajan epäilykset pitäisi herätä tilanteissa, jolloin koneen myyntihinta on normaalia alhaisempi, myyjä pyytää varausmaksua tai myyjä ei osaa kertoa koneesta ostajan tiedustelemaa ammattimaista, esimerkiksi teknistä tietoa. Paras keino välttää huijatuksi tuleminen on tehdä kaupat vasta sitten, kun on itse koneen vieressä ja todennut sen olemassa olevaksi koneeksi. Taloudellisesti on erittäin riskialtista maksaa tuhansien eurojen kauppasumma tuntemattoman henkilön tilille näkemättä edes myyntikohdetta ja jättää itselleen ainoastaan luottamuksen tunne siitä, että tuo tuntematon ihminen todellakin toimittaa koneen. Tällaisilla huijauksilla rikolliset ovat saaneet yksitäisinä summina 500 -10 00 euroa/asianomistaja, yhteissumman noustessa kymmeniin tuhansiin euroihin.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.