1376045014_Ekipienempi

Ulkoasiainministeri Erkki Tuomioja

Ukrainan tilanteesta on ollut vaikea kirjoittaa senkin vuoksi, että asetelmat ovat päivittäin ja jopa tunneittan vaihdelleet, ja oikean kuvan muodostaminen tapahtumista on ollut yhtä vaikeaa niiden keskellä kuin kauempaakin tarkkailtuna.

Perjantaina allekirjoitettu, ukrainalaisten itsensä tekemä ja kolmen EU-maan ja Venäjän edustajien vahvasti tukema sopimus näytti legitiimiltä ja toimivalta pohjalta kriisin ratkaisemiselle. Se lopettikin yli sata kuolonuhria vaatineen väkivallan. Sopimus määritteli myös perustuslakimuutoksia myöten tavan, jolla edettäisiin uusiin vaaleihin, joiden kautta ukrainalaiset voivat vapaasti ja demokraattisesti valita johtajansa ja määrittää myös sen miten maa haluaa järjestää suhteensa EUhun ja naapurimaihinsa.

Muutosvoimat eivät tähän tyytyneet ja maan parlamentti, jossa presidentti Janukovitsilla oli vielä viikko sitten enemmistön tuki, otti ja erotti hänet. Janukovits katsoo kuitenkin edelleen olevansa maansa laillisesti valittu valtionpäämies. Jos ei Kiev häntä enää tunnusta, niin Harkova ja jo osin hajaantuneen Alueiden puolueen tukialue Itä-Ukrainassa voi edelleen niin tehdä. Tässä on mahdollisuus konfliktin jatkumiseen ja kärjistymiseen maantieteellisen jaon pohjalta.

Nyt on edelleen tärkeätä, etteivät mitkään ulkopuoliset toimijat ryhdy konfliktin osapuoliksi vaan jatkavat kaikin tavoin yrityksiä viedä muutosprosessi rauhanomaisesti kaikkien legitiimiksi tunnustamalla tavalla päätökseen.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.