404_rantamaula-ville-veikko.normal

Ville-Veikko Rantamaula, yksikön päällikkö Tradenomiliitto TRAL ry

Vakuutusalaa kohtasi tänään järkyttävä uutinen, kun LähiTapiola ilmoitti aloittavansa yt-neuvottelut, jotka tähtäävät 400 työntekijän irtisanomiseen. Tradenomiliitto TRAL tuomitsee yksiselitteisesti yhtiön ilmoittaman vähennystarpeen.

– Tämä tilanne jälleen todistaa sen, että yhtiöiden arvot ovat pelkkiä korulauseita, sanoo edunvalvontayksikön päällikkö Ville-Veikko Rantamaula. –LähiTapiola edellyttää esimiehiltään vastuullista johtamista, mutta ilmeisesti sitä ei edellytetä yhtiön johdolta, toteaa Rantamaula pettyneenä.

Yhtiö sai vastikään päätökseen fuusioitumisesta johtuneen rakennejärjestelyn, jossa työntekijät ovat kantaneet vastuunsa sitoutumalla muutokseen ja sen vaatimiin toimiin.  Viime perjantaina yhtiö kertoi alustavia tilinpäätöslukuja, joiden mukaan Lähitapiola-ryhmän liikevoitto oli vajaa 250 miljoonaa euroa.

– On epäinhimillistä, että tuloksen tehneet asiantuntijat palkitaan irtisanomisilmoituksella, sanoo Rantamaula. – Yhtiö kertoo edistävänsä tasavertaisuutta esimerkiksi palkitsemisessa, mutta tuskin kukaan oletti, että se tarkoittaa tasapuolisesti potkuja, Rantamaula huomauttaa.

Syksyllä solmittu työllisyys- ja kasvusopimus tähtäsi työpaikkojen säilyttämiseen ja uusien luomiseen. TRAL kokee, etteivät työnantajat ole sitoutuneet solmittuun sopimukseen tosissaan. Suuret yritykset eivät halua laittaa voitoistaan euroakaan innovaatioihin tai osaamiseen kehittämiseen, vaikka tätä kautta syntyisi lisää työpaikkoja.

– Esimerkiksi neljä miljardia euroa voittoa tahkonnut Nordea ilmoitti tuloksenjulkistuksen yhteydessä aloittavansa massiiviset tehostamis- ja säästötoimet, jotka varmasti johtavat irtisanomisiin, Rantamaula sanoo. – On paradoksaalista, että tässä tilanteessa pitäisi loihtia laaja keinovalikoima, jolla työuria saadaan pidennettyä, kun samaan aikaan tuhansilta asiantuntijoilta katoaa työpaikka alta, Rantamaula summaa.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.