Wikipedia, vapaa tietosanakirja - Google Chrome_2014-03-04_12-14-00

Wikipedia -verkkosivustolla helmikuussa julkaistusta varainhankintaa koskevasta viestistä on tehty lausuntopyyntö Suomessa. Poliisihallitus haluaa selvittää, soveltuuko kyseiseen viestiin Suomen rahankeräyslaki.

Wikipedia -palvelun alustaa ylläpitää yhdysvaltalainen säätiö Wikimedia Foundation, joka on rekisteröity Yhdysvalloissa. Wikimedia Foundationin tehtävänä on kannustaa ja sitouttaa ihmisiä ympäri maailman keräämään ja kehittämään koulutuksellista sisältöä avoimen lisenssin ja julkisen domainin välityksellä ja levittämään sitä globaalisti.

Säätiö on jättänyt lausumansa asiassa Poliisihallitukselle sovitusti 28.2. (lausuma liitteenä), vaikka Suomessa uutisoitiin viikonloppuna, että Wikimedia Foundation ei olisi toimittanut lausumaa sovittuun määräaikaan mennessä. Kyseinen uutinen on sittemmin korjattu.

Wikimedia Foundationin vahva näkemys on, että Suomen rahankeräyslaki ei sovellu asiassa. Perusteet säätiön näkemykselle käyvät ilmi Poliisihallitukselle jätetystä lausumasta.  Säätiöllä ei ole mitään omaa toimintaa tai edustusta Suomessa. Vaikka Suomessa on rekisteröity yhdistys nimeltään Wikimedia Suomi ry, kyseinen yhdistys on riippumaton Wikimedia Foundationista, eikä se ole Wikimedia Foundationin omistuksessa tai ohjauksessa. Wikimedia Foundation ylläpitää Wikipedia-sivustoa ja hoitaa kansainvälistä varainhankintaa.  Kaikki Wikimedia Foundation varainhankinnan kautta saadut rahat menevät suoraan Wikimedia Foundationille.

Wikipedia on erittäin laajassa käytössä Suomessa, ja yksinomaan helmikuun aikana sivustolla oli yli 2 miljoonaa yksittäistä suomalaista käyttäjää.

”Wikipedian varainhankinta on luonteeltaan globaalia ja se on kohdistettu Wikipedian käyttäjille ympäri maailman. Kaikki päätökset varainhankinnasta ja sen toteuttamistavoista on tehty voittoa tavoittelemattoman Wikimedia Foundationin toimesta. Kaikkia Wikimedia Foundationin verkkosivustoja, mukaan lukien Wikipedia, hallitaan pääkonttoristamme San Franciscossa. Suomen Poliisihallituksen selvityspyyntö oli meille yllätys. Otamme sen vakavasti, ja uskomme, että asiaan liittyvät väärinkäsitykset pystytään selvittämään”, toteaa Geoff Brigham,  Wikimedia Foundationin päälakimies.

Wikipedia on ilmainen vapaan sisällön tietosanakirja, jota pitää yllä voittoa tavoittelematon yhdysvaltalainen Wikimedia-säätiö. Wikipediaa kirjoitetaan yli 285 kielellä.

Poliisille lähetetty selvitys varainhakinnasta:

http://www.borenius.com/Portals/169/pdf/Wikimedia_Statement_to_the_National_Police_Board.pdf

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.