Paikallinen asukas Tammiosta toimitti Kaakkois-Suomen ELY-keskukseen vesinäytteen, jonka hän oli ottanut jäärailosta havaitessaan veden olevan oudon väristä. Näyte sisälsi runsaasti Aphanizomenon-sinilevää. Levärihmat ja niiden muodostamat rihmakimput olivat vielä koossa ja hyvin tunnistettavia. Silmämäärin rihmakimput erottuivat tummanvihreinä ja jopa puolen sentin kokoisina.

Tämän talven aikana sinilevähavaintoja on tullut itäiseltä Suomenlahdelta aiemminkin. Pitkään jatkuneen syksyisen sääjakson jälkeen tammikuun alkupuolella tuli havaintoja Virolahden Siikasaaren alueelta levän kertymisestä rantaviivaan ja helmikuussakin Virolahden-Haminan sisäsaaristoalueelta ilmoitettiin avannossa ja railossa näkyvästä leväkertymästä, mutta tuolloin levälajia ei ilman näytettä pystytty varmistamaan.

Epäilemättä kaikissa havainnoissa kyse on ollut samaisesta Aphanizomenon-sinilevästä, jota esiintyy itäisellä Suomenlahdella läpi vuoden. Laji kykenee selviämään kasvukykyisenä myös viileämmässä vedessä. Levää havaitaan talviseurannoissa kuitenkin tavallisesti vain syvemmissä vesikerroksissa. Kuluneen leudon talven aikana olot ovat olleet ilmeisesti hyvin otollisia levän kasvulle ja se on ainakin paikallisesti noussut leväkukinnan kaltaisena jään alle ja siten myös pintaveteen avannoissa ja railoissa.

Nämä levähavainnot eivät aiheuta erityistä huolta. Haitallisista sinileväkukinnoista poiketen Aphanizomenon-levän on todettu olevan Suomenlahdella myrkytöntä. Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen talviseurantanäytteenotoissa ei itäisen Suomenlahden rannikolla ole havaittu mitään muuta erityistä. Itäisen Suomenlahden tila on useimpien seurantamittareiden mukaan parantunut viimeisimmän viiden vuoden aikajaksolla.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.