Mikko_Savola_Seina_joella

Velvollisuus suoritettu -pinssiä rinnassaan kantava puheenjohtaja Mikko Savola korostaa myös yleisen asevelvollisuuden merkitystä puolustuksemme peruselementtinä. (Kuva: Reserviläisliitto)

Ukrainan tapahtumat korostavat itsenäisen ja uskottavan puolustuskyvyn tarvetta. Seinäjoella tänään puhunut Reserviläisliiton puheenjohtaja Mikko Savola vaatii kertausharjoitusten välitöntä lisäämistä Puolustusvoimien sodan ajan toimintakyvyn takaamiseksi.

Ukrainan tapahtumat osoittavat, että rauha EU:n lähialueillakaan ei ole itsestään selvä asia. Osana Suomen ulkopoliittista vakautta omat uskottavat puolustusvoimat sekä reserviläisten taidot on pidettävä järjestelmällisesti ajan tasalla. Reserviläisliiton puheenjohtajan Mikko Savolan mukaan vähäinen kertausharjoitusten määrä heikentää jatkuessaan reserviläisten osaamista.

– Sodanajan joukoistamme yli 95 prosenttia on reserviläisiä, mihin maanpuolustuksemme ydin nojaa. Viime vuosien kertausharjoituskato on jättänyt kiinni kurottavan loven sotilaalliseen osaamiseen. Sen jatkuessa pitkään puolustusvalmiutemme heikkenisi merkittävästi. 

Puolustusmenojen leikkausten johdosta kertausharjoituksiin on viime vuosina kutsuttu vain muutama tuhat reserviläistä. Vuodesta 2016 alkaen määrää on tarkoitus nostaa 18.000 henkilöön. Reserviläisliiton laskema todellinen tarve olisi 45.000 kutsuttua, jolloin jokainen reserviläisen osallistuisi kertausharjoitukseen noin viiden vuoden välein.

– Osaamistaso on pidettävä korkealla. Kertausharjoitusten määrää tulee nostaa välittömästi suunniteltuun 18.000 reserviläiseen, jonka on oltava ehdoton minimi myös vuoden 2016 jälkeen. 

Lisäksi puolustusmäärärahoja on korotettava. Minimikorotustarve on vuonna 2016 noin 50 miljoonaa ja vuoteen 2020 mennessä asteittain 150 miljoonaa euroa indeksikorotusten lisäksi. Puolustusvoimien toivoma lisärahoitus on tarpeen erityisesti alueellisten joukkojen vanhenevan kaluston korvaamiseksi. Merkittävä osa näiden joukkojen kalustosta vanhenee lähivuosina eikä sen uusiminen ole mahdollista nykybudjetin puitteissa. Reserviläisliiton puheenjohtajan, kansanedustaja Mikko Savolan mukaan ilman uutta kalustoa koko maata ei enää kyettäisi puolustamaan.

– Ilman kaluston uusimista myös Puolustusvoimien sodan ajan joukkojen vahvuutta jouduttaisiin karsimaan tasolle, joka ei enää mahdollistaisi koko maan puolustamista. Toivon niiltä kollegoitani Arkadianmäellä, jotka vastustavat korotusta kertomaan, mikä alue Suomesta jätettäisiin puolustamatta. 

Usein väitetään, että perinteiset sotilaalliset uhkakuvat ovat vanhentuneita eikä niihin tarvitse enää varautua. Ukrainan viime päivien tapahtumat korostavat kuitenkin itsenäisen ja uskottavan puolustuskyvyn tarvetta. Reserviläisliitto vaatii, että puolustuskyvystämme pidetään kiinni myös taloudellisesti vaikeina aikoina.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.