563995_447363265383873_1328575439_n

Vuoden eduskuntakuva kilpailun voitti valokuvaaja Markus Jokela (Helsingin Sanomat) syyskuussa 2013 ottamallaan kuvalla, jossa kansanedustajat Jussi Halla-aho ja Maria Guzenina-Richardson käyvät keskustelua Suomen pakolaispolitiikasta. Palkinnon jakoi eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma Kuva & Kamera -messuilla Messukeskuksessa perjantaina 7.3.2014 puoleltapäivin.

Voittajakuvan valitsi Suomen Lehtikuvaajat ry:n asettama 5-jäseninen raati. Kilpailuun tuli 53 ehdotusta. Raadin mielestä voittajakuva toi parhaiten esiin kansanedustajien työn ytimen.  Kuva kertoo siitä, miten kansanedustajat joutuvat käymään vaikeitakin arvokeskusteluja löytääkseen ratkaisun yhteisiin haasteisiin. Voittajakuvan ottamista edelsi täysistuntokeskustelu Suomen pakolaispolitiikasta.

Vuoden eduskuntakuvan lisäksi jaettiin myös kunniamaininta valokuvaaja Jussi Nukarin (STT-Lehtikuva) kuvasta, jossa Kansallisooppera ja Kansallisbaletti tuovat iloisen tervehdyksen eduskuntaan. Kuva on otettu keskiviikkona 18.12.2013, kun oopperan ja baletin flashmob yllättäen ilmaantui eduskuntaan ja esiintyi kansanedustajille Eduskuntatalon kahvilassa. Raadin mielestä kuva on myönteinen esimerkki avoimesta vaikuttamisesta.

Eduskunnan halusi olla mukana omalla kategoriallaan vuoden lehtikuvat  kilpailussa osana merkkivuoden 1863 juhlallisuuksia. Vuoden aikana on noin 50 kansalaistapahtumassa nostettu esiin 1863 valtiopäivien merkitystä Suomen poliittisen järjestelmän kehitykselle. Koska media sai oikeuden raportoida vuoden 1863 valtiopäiviltä, oli tärkeää, että media näkyy myös 150-vuotistapahtumissa. Vaikka nyt palkittiin vain yksi kuva ja yksi kuvaaja, kilpailu on myös hatunnosto hyvälle kuvajournalismille yleensä.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.