Tampereella hiekoitushiekkojen keruu on jo käynnissä leutojen ja lumettomien kelien ansiosta, ja monilla alueilla on hiekat jo puhdistettu. Keskustassa puhdistustyöt aloitettiin maanantaina 10.3.2014 muun muassa Keskustorilla, Frenckellinaukiolla, Koskipuiston pysäkkialueilla, rautatieasemalla, linja-autoaseman sekä Tullintorin ympäristössä. Hiekkoja harjaavat niin kaupungin kunnossapitäjät kuin kiinteistöjen huoltofirmat.

Yöpakkaset haittaavat puhdistustyötä, eikä sitä ole päästy tekemään ihan aamusta. Takatalvi voi hidastaa töitä tai keskeyttää operaation. Vesisade puolestaan helpottaisi hiekankeruuta. Pääväylät puhdistetaan ensin, minkä jälkeen edetään kevyen liikenteen väylille ja asuntokaduille. Puhdistustyö kestää yleensä kuukauden verran töiden aloituksesta.

Myös useissa kaupunginosissa kaupungin vastuulla olevat puhdistustyöt ovat jo hyvällä mallilla. Etelä-Tampereella Sarankulman, Lahdesjärven ja Vuoreksen väylät on jo puhdistettu ja Härmälässä lähes valmiita. Peltolammilla ja Multisillassa kävely- ja pyörätiet on puhdistettu, ja katujen ajoradat työn alla. Länsi-Tampereella Lielahden suunnalla puhdistustyöt ovat käynnistyneet kävely- ja pyöräteillä.

Jalkakäytävän puhdistus kuuluu kiinteistön haltijoille

Hiekoitushiekan poistaa kunnossapitolain mukaan se taho, joka on ne laittanut väylille. Kaupunki korjaa sepelit katujen ajoradoilta, toreilta, aukioilta sekä kävely- ja pyöräilyväyliltä. Kiinteistön haltija eli käytännössä huoltofirma, talonmies tai talon omistaja puhdistaa kiinteistönsä viereisen jalkakäytävän hiekoista. Jos kiinteistö on kaupungin, kaupunki puhdistaa sen viereisen jalkakäytävän.

Verkosta ja tekstiviestillä tietoa katujen puhdistuksista

Keskustan liepeillä olevilla kapeilla kaduilla käytetään siirtokehotustauluja, jotta kadut päästään puhdistamaan talvella lumesta ja keväällä sepelistä. Puhdistusaikatauluista saa tietoa verkkopalvelusta www.puhdistussuunnitelmat.fi/tampere. Puhdistusajoista voi myös tilata tekstiviestin puhelimeensa. Ohje tilaamisesta löytyy verkkopalvelusta. Jos auto jää siirtämättä kadulta taulun ilmoittamana ajankohtana, auton omistajaa veloitetaan lähes 100 euron siirtomaksulla.

Kastelua tarvitaan, lehtipuhallin pannassa

Tampereen kaupungin ympäristönsuojelumääräyksissä ohjataan tekemään kunnossapitotyöt siten, että pölyhaitat ovat mahdollisimman pieniä. Kun hiekoitushiekkoja siivotaan koneellisesti, on pölyämistä estettävä esimerkiksi kastelemalla puhdistettava alue. Ilmanlaatuongelmia lievittää sekin, jos hiekat saadaan siivottua ripeästi suotuisten kelien ansiosta. Ympäristönsuojelumääräyksissä on erikseen kielletty lehtipuhaltimen käyttö hiekan puhdistuksessa. Sepeliä ei saa lakaista sadevesikaivoihin viemäreitä tukkimaan, vaan ne on vietävä maanvastaanottopaikoille.

Ilman pölypitoisuudet koholla

Tampereen ilmanlaatu on vaihdellut maaliskuun 2014 alkupuolella pääosin tyydyttävän ja välttävän välillä. Tiistaina 11.3.2014 ilmanlaatu oli huono. PM10-pitoisuus on ollut selvästi koholla, mutta raja-arvotason virallisia ylityksiä ei ole vielä Tampereella kirjattu. Tuuli on ajoittain pahentanut haittaa. Pirkankadun mittausasemalla vuorokauden keskiarvopitoisuustaso on ollut noin 25 µg/m3 tienoilla ja Epilässä noin 20 µg/m3 tasolla. Hengitettävien hiukkasten (PM10) pitoisuuden raja-arvotaso ylittyy, jos niitä on vuorokausikeskiarvona yli 50 mikrogrammaa kuutiometrissä ilmaa. Katupöly sisältää hiekkaa, renkaiden ja hiekoitushiekan asfaltista hiomaa kiviainesta, metallia, kumia sekä pakokaasujen myrkyllisiä yhdisteitä. Katupöly on haitallista etenkin lapsille sekä sydän- ja keuhkosairaille. Tampereen kaupungin ilmanlaatua voi seurata reaaliaikaisena valtakunnallisesta ilmanlaatuportaalista www.ilmanlaatu.fi.

Palaute katujen kunnossapidosta palvelupisteeseen tai vikailmoituspalveluun

Palautetta voi antaa verkossa kunnossapidon vikailmoitusjärjestelmän kautta. Linkki löytyy sivulta www.tampere.fi/liikennejakadut.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi