haavisto-552-275-B

Kehitysministeri Pekka Haavisto on kutsunut pohjoismaiset kollegansa Helsinkiin 13.–14. maaliskuuta. Kokouksen tavoitteena on tiivistää pohjoismaista yhteistyötä kehityspolitiikan kysymyksissä. Tapaamiseen osallistuvat ulkoministeri Gunnar Bragi Sveinsson (Islanti), kauppa- ja kehitysministeri Mogens Jensen (Tanska) sekä valtiosihteerit Tanja Rasmusson (Ruotsi) ja Hans Brattskar (Norja).

Ministerit keskustelevat siitä, miten Pohjoismaille tärkeitä kysymyksiä saataisiin yhteistyöllä nostettua osaksi YK:n vuoden 2015 jälkeisiä globaaleja kehitystavoitteita – ja miten työ tulevaisuudessa rahoitetaan.

”Tarkoituksena on sopia konkreettisista toimista, joilla varmistetaan, että uusissa kehitystavoitteissa huomioidaan riittävällä tavalla esimerkiksi ihmisoikeudet, koulutus ja tasa-arvo”, ministeri Haavisto sanoo.

Tapaamisen asialistalla ovat myös hauraat valtiot. Kehitysministeri Haavisto toimii parhaillaan hauraiden valtioiden kehitystä edistävän verkoston (International Dialogue on Peacebuilding and Statebuilding, IDPS) toisena puheenjohtajana.

”Pohjoismaat ovat erittäin aktiivisia Somalian, Afganistanin ja Etelä-Sudanin kaltaisissa hauraissa valtioissa ja tarjonneet jo tukeaan Suomelle puheenjohtajuuteen liittyen. On siis tarpeen miettiä, miten konkreettisesti voimme parantaa yhteistyötä – ja miten esimerkiksi maissamme diasporassa asuvien ihmisten osaaminen ja aluetuntemus saadaan työhön mukaan”, Haavisto toteaa.

Lisäksi vieraat tutustuvat Helsingissä ruotsinkieliseen lukioon Gymnasiet Lärkaniin ja osallistuvat kulttuurikeskus Hanasaaressa järjestettävään keskusteluun YK:n kehitystavoitteiden tulevaisuudesta. Perjantaina 14. maaliskuuta pidettävän tilaisuuden pääpuhujana on vähiten kehittyneistä maista vastaava YK:n alipääsihteeri Gyan Acharya. Seminaarin puheenjohtajana toimii YK-yliopiston Wider-instituutin johtaja, professori Finn Tarp.

Varsinaista kokouspäivää edeltää kehitysministeri Pekka Haaviston isännöimä illallinen, johon myös ulkoministeri Erkki Tuomioja osallistuu.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi