candle-in-the-dark

Itsemurha on edelleen Suomessa liki kaksi kertaa yleisempi kuolinsyy kuin EU:ssa keskimäärin. Noin 900 suomalaista päättää yhä elämänsä vuosittain oman käden kautta. Yrityksiä arvioidaan olevan kymmenkertainen määrä, kerrotaan tänään julkaistavassa itsemurhia käsittelevässä kirjassa Kourallinen tabuja.

Suomalaisten itsemurhat ovat kuitenkin vähentyneet kolmanneksen viime vuosikymmeninä. Tutkimusprofessori Mauri Marttunen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta arvioi, että itsemurhia on vähentänyt hoidon kehitys. Masennus tunnistetaan paremmin ja sitä hoidetaan tehokkaammin kuin ennen.

Yleinen ilmapiiri on Marttusen mukaan myös muuttunut. Suomalaiset uskaltavat ottaa avoimemmin esiin mielenterveyteen tai itsetuhoisuuteen liittyviä ongelmiaan. Näistä vaikeuksista lisäksi puhutaan nyt julkisuudessa.

Itsetuhoisuus on useimmiten monen samanaikaisen syyn kasautuma.

Yleisimmät vaaran merkit ovat masennus, syrjään vetäytyminen ja pitkään jatkuneet päihdeongelmat. Lähes poikkeuksetta itsemurha-aikeisiin liittyy myös ajankohtaisia vaikeuksia, kuten työttömäksi jääminen.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.