sarasvuo_j7_juha_sipila_keskustan_kuvapankki

Suomella ei ole enää varaa nostaa veroastetta, arvioi keskustan puheenjohtajan Juha Sipilä.

”Suomen bruttoveroaste tulee kuluvana vuonna olemaan vähintään 45,5 prosenttia.” Sen nostaminen ei Vero2014-tapahtuman avauksessa keskiviikkona puhuneen Sipilän mukaan ole tässä tilanteessa järkevää eikä realistista.

Mahdollisuudet uusiin veronkorotuksiin Sipilä arvioi hyvin rajallisiksi. ”Useimmat kulutus- ja valmisteverot on jo nostettu eurooppalaiseen kärkeen. Tällaisia ovat alkoholi- ja tupakkaveron lisäksi muun muassa virvoitusjuomavero, makeisvero ja myös sähkövero. Alkoholiveron tuotto ei tosin kata lähellekään niitä kustannuksia, mitä alkoholi yhteiskunnalle aiheuttaa. Tästäkään kokonaisuudesta ei ole kuitenkaan saatavissa luontevasti lisätuloja.”

Myös arvonlisäveron korottamiseen Sipilä suhtautuu pidättyvästi. Pääomaverokannoissakaan hän ei näe juuri liikkumavaraa. ”Erityisesti ruuan ja lääkkeiden arvonlisäverokantojen nosto kohdistuu kaikkein pienituloisimpiin. Myös arvonlisäveron korottaminen nostaa bruttoveroastettamme, mikä on jo nyt liian korkea.

Yhteisöverokannan pudottamista 20 prosenttiin Sipilä pitää hyvänä. Hänen mukaansa alhainen yhteisöverokanta on muun muassa kansainvälisen verokilpailun näkökulmasta perusteltu.

Sipilä sanoi, että hän ei usko temppuverotukseen, vaan on kohtuullisten verokantojen ja tiiviin veropohjan ystävä. ”Veropolitiikassa tulee pyrkiä ennustettavuuteen, johdonmukaisuuteen ja jopa verotuksen yksinkertaistamiseen.

”Helppoa tietä ei enää ole. Julkinen talous on tasapainotettava ainakin pääosin säästöillä, rakenteellisilla uudistuksilla sekä kasvua vauhdittavilla ja työllisyyttä parantavilla toimilla.”

Sipilän painotti työhön osallistumisasteen nostamista. ”Yhtenä toimenpiteenä voi olla työn verotuksen keventäminen. Jos meillä lähivuosina on mahdollisuuksia verorasituksen pienentämiseen, pitäisi se tehdä ansiotulojen verotuksen keventämisenä alkaen pienimmistä tuloluokista.”

Hallituksen 3 miljardin euron säästötavoitetta Sipilä pitää hallituksen itselleen määrittelemänä tavoitteena. ”On rehellistä todeta, että meidän on luotava ohjelma velaksi elämisen lopettamiseksi ja silloin ei puhuta kolmesta miljardista, vaan 7-8 miljardista eurosta.”

Sipilä kannustaa hallitusta tekemään sellaisia säästöjä, jotka vaikuttavat velanoton määrään jo tämän vuoden puolella. ”Ja tehkää päätöksiä ensi vuodellekin niin, että lisävelanoton määrä selkeästi vähenee. Seuraava hallitus jatkaa siitä vaalien jälkeen.”

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.