87-1834_l

Väärillä henkilötiedoilla yritetään vuosittain tuhansia kertoja hakea luottoja ja tilata tavaraa velaksi. Varkauden uhri voi vähentää vahinkoja ja välttää selvitystyön vaivaa hankkimalla luottotietoihinsa Oma luottokielto –turvamerkinnän.

Suomessa katoaa poliisin tilastojen mukaan vuosittain noin 11 000 ajokorttia ja 8 000 passia, jotka usein päätyvät varkaille. Toisen henkilön tiedoilla varas voi yrittää hakea luottoa tai tehdä verkko-ostoksia, jolloin asiointi tapahtuu ilman henkilökohtaista kontaktia myyjän kanssa. Henkilötietoja joutuu vääriin käsiin myös verkon tietomurtojen seurauksena.

”Väärillä henkilötiedoilla ostosten tekeminen tai luoton hakeminen näyttää olevan huolestuttavan yleistä, sillä peräti 67 prosentille Oma luottokielto -turvamerkinnän hankkineista henkilöistä on kohdistunut luottotietokyselyitä. Näistä tapauksista todennäköisesti osassa joku muu on hakenut luottoa tai yrittänyt tehdä verkko-ostoksia heidän nimissään”, kertoo liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen Suomen Asiakastieto Oy:stä.

”Omien tietojen turvaaminen on maailmalla, esimerkiksi Ruotsissa ollut iso asia jo pitkään. Suomalaiset kuluttajat eivät vielä tunnu oikein ymmärtävän, kuinka vakavia seurauksia heidän henkilötietojensa väärinkäytöllä voi olla. Pahimmillaan uhriksi joutunut saattaa kärsiä asiasta jopa vuosien ajan ja joutuu tekemään laajoja selvityksiä siitä, mihin tiedot ovat levinneet ja mihin niitä on käytetty”, Muhonen pohtii.

Omien luottotietojen käyttöä voi myös seurata reaaliaikaisesti Omatieto-palvelun avulla, jolloin henkilö saa ilmoituksen heti, kun hänen luottotietojaan kysytään. Luottotiedot tarkistetaan mm. verkko-ostoksia tehtäessä tai puhelinliittymää hankittaessa.

Nopeasti kymmeniä kyselyitä

Verkkokauppojen ja netin kautta myönnettävien luottojen laaja tarjonta ovat lisänneet varkaille mahdollisuuksia hyötyä varastetuista henkilötiedoista. Yleinen kaava on, että sopimus tehdään rikoksen uhrin tiedoilla, mutta toimitusosoite tai vastaava vaihdetaan varkaalle sopivaksi.

Esimerkiksi lompakkovarkaan uhriksi joutunut voi suojautua ikäviltä seurauksilta hankkimalla luottotietoihinsa Oma luottokielto –turvamerkinnän. Vastuunsa tunteva ja riskit hallitseva kauppias tai luotonmyöntäjä tarkistaa asiakkaaksi pyrkivän kuluttajan tiedot Asiakastiedosta, jolloin ilmoitus turvamerkinnästä pysäyttää tilausprosessin.

”Suurella osalla turvamerkinnän ottaneista luottotietokyselyitä on usein kymmeniä, jopa yli sata. Tämä viittaa siihen, että varastetuilla henkilötiedoilla pyritään hakemaan nopeasti luottoa monesta paikasta, mutta näissä tapauksissa petoksen yritykset eivät siis onnistu.”

Huijaus voi onnistua, jos kauppias ei tarkista asiakkaan tietoja Asiakastiedosta tai tietovarkauden uhrilla ei ole Oma luottokielto -turvamerkintää. Silloin tavara tai luotto voi päättyä varkaalle, mutta lasku henkilötietojen oikealle omistajalle. Tästä seuraa niin myyjälle kuin tietojen oikealle omistajallekin paljon selvitystyötä ja mahdollisesti taloudellisia tappioita.

Nelikymppinen mies suojaa tietonsa

Voimassa oleva Oma luottokielto –merkintä on tällä hetkellä jo usealla tuhannella suomalaisella. Asiakastiedon tutkimuksen mukaan tyypillinen tietonsa merkinnällä suojannut henkilö on 38-vuotias mies. Merkintä ei estä henkilöä itseään saamasta luottoa, sillä hän saa Asiakastiedolta todistuksen, jota näyttämällä voi todentaa ottaneensa itse merkinnän tietoihinsa. Henkilö itse voi myös pyytää merkinnän poistamista milloin tahansa.

Lisää ohjeita omien henkilötietojen suojaamiseen löytyy osoitteesta www.omatieto.fi

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.