falcon-plate

Liikelaitos Porvoon tilapalvelut kehittää kouluruokaruokaa yhdessä koulujen oppilaskuntien kanssa. Ylä- ja alakoululaisille sekä lukiolaisille järjestetään kouluruoan makutestejä 18.–20.3.2014. Liikelaitos vastaa Porvoon kaupungin ruokapalveluiden järjestämisestä ja valmistaa kouluruoan päivittäin noin 6 600 porvoolaiselle koululaiselle.

– Tänä vuonna koululaiset maistelevat makutesteissä mm. uusia kasvis- ja kalaruokia. Samalla keskustelemme uusista ravitsemussuosituksista sekä siitä, miten ruokalistan suunnittelu ja oppilaiden omat valinnat vaikuttavat hiilijalanjäljen pienentämiseen, kertoo tuotantopäällikkö Harriet Ekholm Liikelaitos Porvoon tilapalveluista.

Makutestitilaisuuksissa nostetaan vuosittain esille ajankohtaisia ruokaan liittyviä teemoja. Viime aikoina on keskustelu paljon lähi- ja sesonkiruoasta sekä ruokailun hiilijalanjäljestä. Myös uudet kansalliset ravitsemussuositukset korostavat kestäviä valintoja ja edellyttävät, että kalaa ja kasvisruokia syödään entistä useammin.

– Tutustumme makutestissä esimerkiksi selleriin, palsternakkaan, kaaliin, lanttuun ja porkkanaan. Tutkimme kokonaisia kasviksia ja maistelemme eri tavoin valmistettuja kaali- ja juuressalaatteja. Maistamme myös eri reseptien mukaan valmistettua uunikalaa sekä kasvis- ja kalamurekepihvejä. Oppilaat kertovat, minkä reseptin mukaan valmistettu ruoka on heistä maukkainta, Ekholm jatkaa.

Oppilaat ottavat kantaa siihen, minkälaisen ruokateemapäivän he haluavat. Miellyttääkö hampurilaispäivä, tortillapäivä vai joku muu teemapäivä? Oppilaita pyydetään myös kertomaan, minkälaisen juhlalounaan he halausivat syödä itsenäisyyspäivänä.

Makutestien tuloksia ja oppilaiden parhaaksi arvioimia reseptejä hyödynnetään jatkossa koulujen seuraavan lukuvuoden ruokalistojen suunnittelussa.

– Oppilaat ovat ottaneet makutestit vastaan innokkaasti. Viime vuonna vastaavassa makutestissä oppilaat toivoivat ruokalautaselleen kuoriperunoita ja kasvisruokia, ja tämä onkin nyt otettu huomioon kouluruokailussa. Otimme makutestin jälkeen käyttöön salaattibufeen ja lisäsimme ruokalistalle silakka- ja lohimurekepihvejä. Lasagnea, uunikalaa, kinkkukiusausta ja chilikalkkunakastiketta ryhdyttiin valmistamaan oppilaiden maukkaimpana pitämän reseptin mukaan, Ekholm kuvaa.

Kouluruoan makutesteihin osallistuu yhteensä noin 60 oppilasta Porvoon ala- ja yläkouluista sekä lukioista. Makutestit on suunniteltu yhteistyössä moniammatillisen koulujen ravitsemusryhmän kanssa, johon kuuluu koulujen rehtoreita sekä edustajat kouluterveydenhuollosta, hammashuollosta ja liikelaitos Porvoon tilapalvelujen ruokapalvelusta.

Makutestien tuloksista tiedotetaan erikseen testien jälkeen.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.