nato-flag-0930

EU-jäsenyys ja Nato-kumppanuus eivät takaisi Suomen turvallisuutta, jos Venäjä päättäisi käyttää sotilaallista voimaa. Näin katsoo Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen johtaja.

Torsti Sirénin mukaan uskottava ja ennaltaehkäisevä sotilaallinen pidäke Venäjää vastaan on mahdollista saada vain liittymällä sotilasliitto Natoon ja pitämällä oma puolustus kunnossa.

Sirén toteaa, että myös Ukraina on Naton rauhankumppani. Hän kuitenkin huomauttaa, ettei Venäjältä nyt kohdistu Suomeen varsinaista sotilaallista uhkaa. Sirén arvioi myös, ettei Suomella ole välitöntä syytä pelätä Venäjää.

– Venäjä näyttäytyy vuoden 2007 Tallinnan patsaskiistan, vuoden 2008 Georgian sodan ja Krimin haltuunoton valossa arvaamattomana naapurina.

Hänen mukaansa päämäärä luultavasti on Neuvostoliiton palauttaminen ainakin sitouttamalla siihen kuuluneita maita taloudellisilla ja poliittisilla toimilla. Sirén muistuttaa, ettei Suomi ole entisen Neuvostoliiton maa.

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Teija Tiilikaisen mukaan EU:n Lissabonin sopimus velvoittaa myös puolustamaan sotilaallisesti toista EU-maata. Toisaalta esimerkiksi puolustusministeri Carl Haglund (r.) ja eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.) ovat arvioineet, ettei EU tarjoa jäsenilleen turvatakuita.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.