2013-10-22T16-42-3885

Isännöintiliiton lakiasiantuntija, OTM Marina Furuhjelm

Maaliskuussa 2012 jalkakäytävällä kävellyt nainen menehtyi Tampereella, kun kerrostalon katolta putosi jäätä hänen päähänsä. Turun hovioikeus käsitteli tapausta 12.3. ja pohti istunnossaan, kuka on tilanteesta vastuussa. – Keskustelu on lähtenyt aivan väärille urille. Syyttäjä ei selvästikään ymmärrä isännöinnin ja huoltoyrityksen eroa, Isännöintiliiton lakiasiantuntija, OTM Marina Furuhjelm kritisoi.

Käräjäoikeudessa tuomarit vapauttivat huoltoyrityksen työntekijät syytteestä, mutta tuomitsivat taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan sekä isännöitsijän kuolemantuottamuksesta sakkorangaistukseen. Tuomiosta valitettiin hovioikeuteen. – Taloyhtiön hallituksen rooli on huolehtia, että huoltopalvelut hankitaan. Isännöinti puolestaan sopii huoltoyrityksen kanssa palveluiden sisällöstä riittävän tarkasti, Furuhjelm sanoo.

Yhtenä oikeudellisena kysymyksenä pohditaan, onko isännöitsijä toiminut huolellisesti. Oikeudenkäynnissä syyttäjä esitti, ettei isännöitsijän huolellista toimintaa ole tai voi olla pelkästään se, että hän kilpailuttaa ja valitsee tarkasti huoltoyrityksen. Isännöitsijällä on syyttäjän mukaan velvollisuus käydä säännöllisesti paikan päällä taloyhtiössä tarkkailemassa, missä kunnossa rakennus ja katto ovat.

– Syyttäjä siis katsoo, että isännöitsijän olisi pitänyt kiivetä katolle tarkistamaan, onko lumenpudotusyritys poistanut lumet riittävän hyvin. Syyttäjä tuntuu sekoittavan täysin isännöitsijän esimerkiksi huoltomieheen. On myös erikoista, että tapauksessa syytetään vain puheenjohtajaa eikä koko hallitusta. Lain mukaan puheenjohtajalla ei pitäisi olla ankarampaa vastuuta kuin muulla hallituksella, Furuhjelm kritisoi.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.