1 olli luukkainen

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen

Suomen kasvustrategia on perustunut osaamisen tuottamiseen kasvukeskuksiin. Nyt kuitenkin hallitus uhkaa leikkauksillaan romuttaa kasvun perustaa esimerkiksi vaatimalla yliopistoihin miljoonaleikkauksia.

Maan hallituksen on kehysriihessä tarkasti harkittava koulutusleikkausten pitkän aikavälin vaikutukset, muistuttaa Opetusalan Ammattijärjestö OAJ.

– Koulutus on merkittävin yksittäinen tekijä siinä, miten Suomen talous ja kansainvälinen kilpailukyky pystytään tulevaisuudessa turvaamaan, puheenjohtaja Olli Luukkainen toteaa.

Tähän vaikuttaa tutkitusti koko kasvatuksen ja koulutuksen ketju varhaiskasvatuksesta korkeakoulutukseen. Puheenjohtaja Luukkainen kirjoittaa tänään Turun Sanomien artikkelissaan, että Suomen kasvustrategia on perustunut osaamisen tuottamiseen kasvukeskuksiin. Nyt kuitenkin hallitus uhkaa leikkauksillaan romuttaa tuota kasvun perustaa esimerkiksi vaatimalla yliopistoihin miljoonaleikkauksia.

Tämä merkitsisi OAJ:n mukaan lähivuosina koulutusohjelmien alasajoja, opetuksen vähentämistä sekä hyvän koulutuksellisen osaamispääoman näivettämistä. Jo nyt useassa yliopistossa käydään yt-neuvotteluja.

– Tulevinakaan vuosina ei ole yhdentekevää, miten osaavan lääkärin vastaanotolla käymme tai miten ammattitaitoisen opettajan luokkaan lapsemme jätämme. Laatu ja osaaminen kulkevat käsi kädessä – eikä kumpaakaan saada ilmaiseksi. Siksi yliopistot tarvitsevat euronsa erityisesti opetukseen ja tutkimukseen, Luukkainen kirjoittaa Turun Sanomissa.

Luukkaisen mukaan on tärkeää, että koulutusta kehitetään jatkuvasti kaikilla asteilla.

– Esimerkiksi yliopistojen yhteistyössä on kehitettävää. Opetuksen sisältöjen ja laadun alasajo olisi kuitenkin tässä Suomen tilanteessa harkitsematon ja näivettävä ratkaisu. Myöskään yliopistoideksiä ei pidä jäädyttää. Yliopistojen talous on jo niin tiukalla, että pelkkä indeksin poistaminen johtaisi leikkauksiin koulutuksesta.

Vaikka yliopistojen keskinäistä työnjakoa ja profilointia on välttämätöntä vahvistaa, jotta toiminnalliset yksiköt ja koulutuksen sekä tutkimuksen laatu ovat riittävän vahvaa tasoa, ei yliopistojen rahoitusta tule leikata.

Luukkainen muistuttaa Turun Sanomissa, että korkeakoulutus auttaa työllistymään ja pitää työllisyysasteen keskimääräistä selvästi parempana.

– Korkeakoulutetut paitsi pysyvät pitkään työelämässä myös luovat uutta työtä ja tuottavuutta. Huippututkimusta sekä siihen perustuvaa laadukasta yliopisto-opetusta ja sen tuottamaa osaamista ja innovaatioita tarvitaan pelastamaan Suomi laskusuhdanteesta ja lisäämään kilpailukykyä.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.