378px-Kuopio.vaakuna.svg

Hoitotakuu toteutuu Kuopiossa aikuisten ja lasten mielenterveyspalveluissa ja pääosin vastaanottopalveluissa, suun terveydenhuollossa ja sairaalahoidossa sekä osittain kuntoutuspalveluissa.

Vastaanottopalvelujen ajanvarausvastaanotolle jono on keskimäärin yksi kuukausi ja yhteydensaanti varmistuu takaisinsoittojärjestelmän kautta. Hoidontarpeen arviointi toteutuu lain mukaisesti alle kolmessa vuorokaudessa vastaanotoilla ja suun terveydenhuollossa. Kiireellinen hoito annetaan heti, mutta lääkärisijaisvajeen takia kiireettömän hoidon saatavuudessa on epätasaisuutta omalääkärialueiden välillä. Suun terveydenhuollossa odotusaika jonosta tarkastukseen kestää 6-7 kuukautta, ja yli kuusi kuukautta jonottaneita ei tällä hetkellä ole.

Sairaalahoidon eri tutkimuksissa kuuden kuukauden hoitotakuu toteutuu lähes kokonaan. Jonotusaika on yleensä yhdestä kolmeen kuukautta, ja muutamiin tutkimuksiin neljästä kuuteen kuukautta. Tähystystutkimuksissa on muutamia (4 % jonottajista) ylityksiä hoitotakuussa.

Aikuisten mielenterveyspalveluissa hoitotakuu toteutuu, eikä yli 3 kuukautta hoitoonpääsyä odottaneita ole alkuvuonna ollut. Lasten mielenterveyspalveluissa (0-12 v.) hoitotakuu on myös toteutunut. Ensiaika on järjestynyt kuuden viikon sisällä lähetteen saapumisesta. Nuorten mielenterveysyksikössä (13-19 v.) hoitotakuun ylityksiä on ollut ja pisimmillään ensiaikaa on joutunut odottamaan noin 80 vuorokautta.

Puheterapiatutkimuksiin (arviointiin) ja ohjaukseen on muutama asiakas odottanut yli kolme kuukautta lähinnä Nilsiän toimipisteessä. Puheterapiajakson alkamista yli kolme kuukautta on odottanut parikymmentä lasta. Lasten toimintaterapia-arvioon yli kolme kuukautta on jonottanut vajaa 40 lasta. Muissa kuntoutuspalvelussa hoitotakuu toteutuu.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.