– Uskon, että näin pitkälle edenneet neuvottelut ovat arvostuksen osoitus suomalaisten laivarakentajien kansainvälisesti erittäin korkeaa ammattitaitoa ja koko alan innovatiivisuutta kohtaan, toteaa Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen.

– Jos tämä ratkaisu toteutuu suunnitellulla tavalla, nykyinen hallitus on osoittanut kykenevänsä pitkäjänteisiin ja kansantaloudelle merkittäviin päätöksiin. Kyse on huomattavasti enemmästä kuin yhden yrityksen pelastamisesta. Tässä puhutaan koko meriteollisuuden pelastamisesta Suomessa, sanoo Malinen.

Meriteollisuusklusteri muodostuu yli 600 yrityksestä ja niihin kuuluvista työpaikoista. Välilliset vaikutukset ovat noin 20 000 työpaikkaa Turun yliopiston tutkimuksen mukaan.

Malinen luottaa, että vakavarainen mahdollinen uusi omistajakonsortio ryhtyy myös aktiivisesti investoimaan suomalaiseen meriteollisuuteen ja sen tutkimukseen sekä tuotekehitykseen. Keskeinen ongelma laivanrakennuksen tuottavuudessa on ollut pitkäaikainen investointien puute.

Turun telakan toimihenkilöiden pääluottamusmies Osmo Salo on tyytyväinen yrityksen järjestelyjen etenemisestä.

– Henkilöstön kannalta on erittäin positiivinen uutinen, että neuvottelut ovat edenneet tähän pisteeseen. Järjestely toivottavasti toteutuu, koska se mahdollistaisi toiminnan jatkumisen Turun telakalla, toteaa Salo.

– Tämä on hyvä uutinen juuri nyt, kun ihmiset ovat jo kesälomillaan tai aloittelevat lomaansa. Epävarmuus, joka tähän asti ollut, pikkasen helpottaa, arvioi Salo.

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen on ollut 14 vuotta STX Finlandin hallituksessa täysivaltaisena jäsenenä yrityksen kaikkien toimihenkilöiden edustajana.  STX Finland Oy:n hallitus on pyytänyt Malista jatkamaan hallituksen jäsenenä siirtymäkauden ajan, vaikka hän siirtyi STX:ltä Pron puheenjohtajaksi toukokuun lopussa.  Malinen on osallistunut hallituksen kokouksiin, joissa nykyisiä ratkaisuja on käsitelty.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.