KOTIMAAN-BANNERI7 (7)

Syyrian kemiallisten aseiden hävittämisoperaatioon osallistunut Suomalainen osasto Välimerellä (SOV) päättää tehtävänsä torstaina 3. heinäkuuta 2014. Merivoimien alustarkastusosasto (ATO) jatkaa edelleen operaatiossa.

Pioneerirykmentin suojelun erikoisosaston henkilöstöstä muodostettu SOV on osallistunut joulukuusta 2013 saakka Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW:n ja YK:n yhteisoperaatioon Syyrian kemiallisten aseiden ohjelman hävittämiseksi. Osaston tehtävänä oli tukea tanskalaisjohtoista laivasto-osastoa kemiallisten aineiden lastauksissa, säilyttämisessä ja kuljetuksissa. Operaatio on nyt tulossa päätösvaiheeseensa, ja SOV päättää tehtävänsä torstaina 3. heinäkuuta 2014.

Operaatiossa saavutettiin maanantaina 23.6. merkittävä tavoite, kun viimeinen erä OPCW:n ja YK:n antaman tehtävän mukaisia kemikaaleja lastattiin rahtialus Ark Futuralle Syyrialaisessa Latakian satamassa. Suomalaisen osaston viimeinen tehtävä oli turvata rahtialuksella olevien kemikaalien kuljettaminen Italiaan Gioia Tauron satamaan.

Suunnitelman mukaan tanskalaisjohtoinen laivasto-osasto päättää tehtävänsä torstaina 3. heinäkuuta, kun rahtialus saapuu määräsatamaan Italiassa. Laivasto-osaston osana suomalainen suojelun erikoisosasto lopettaa toimintansa ja siirtää henkilöstönsä sekä materiaalinsa takaisin kotimaahan 5.7. alkaen.

Suomalaisessa osastossa Välimerellä palveli sekä puolustusvoimien palkattua henkilökuntaa että reserviläisiä operaation aikana yhteensä 18 henkilöä.

Osallistuminen OPCW:n ja YK:n johtamaan operaatioon ja siitä saatu kokemus palvelee myös kansallista puolustusta. Operaatiosta saadut kokemukset analysoidaan puolustusvoimissa suojelun erikoisosaston toiminnan kehittämiseksi jatkossa. Suomalainen osasto on saanut operaatiosta runsaasti kokemusta yhteistoiminnasta erilaisten alusten ja miehistöjen kanssa.

– Operaatio on ollut erinomainen mahdollisuus todentaa oman osaamisen, menetelmien ja välineiden soveltuvuus käytännössä. Vuosien työ suojelun erikoisosaston kehittämiseksi näkyy suorituskykynä operaatiossa, suomalaisen osaston johtaja majuri Jukka Pääkkönen toteaa.

Merivoimien alustarkastusosasto jatkaa operaatiossa

Merivoimien huhtikuussa lähettämä alustarkastusosasto (ATO) jatkaa edelleen operaatiossa. Osasto toimii saksalaisella sota-aluksella, ja sen tärkein tehtävä on varmistaa ja suojata kemiallisten aseiden turvallinen tuhoaminen.

Osallistuminen tukee Suomen meriliikenteen suojaamisen erikoisosaamisen kehittämistä ja kokonaiskuvan muodostamista toimittaessa merellisessä, monikansallisessa operaatiossa. Operaatio kestää korkeintaan kuusi kuukautta. Alustarkastusosastoon kuuluu kymmenen henkilöä.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi