ulko1

Omakotitalo voi olla vaikea paikka matkapuhelinverkon saavuttaa. Kuvaoikeudet: Suomen Passiivitalot

Viestintävirasto muistuttaa, että matkapuhelinten kuuluvuuden parantamiseksi muiden kuin matkaviestinoperaattoreiden ei ole sallittua asentaa matkaviestinverkon toistimia. Väärin asennetut toistimet voivat aiheuttaa merkittäviä häiriöitä matkaviestinliikenteelle. Viestintävirasto selvittää yhdessä operaattorien kanssa, kuinka matkaviestinverkkojen peittoa rakennusten sisätiloissa voitaisiin parantaa teknisin ratkaisuin.

Suomessa toistinten käyttö ja asennus on sallittu vain matkaviestinverkon operaattoreille. Toistinten luvaton käyttö aiheuttaa merkittävän häiriöriskin, sillä lähimpien verkon tukiasemien toiminta saattaa häiriintyä niin, etteivät alueen puhelut tai datayhteydet toimi. Kuluttajien on syytä huomioida, että toistinten luvaton käyttö on Suomessa lainvastaista siitä huolimatta, että niitä on saatavilla kaupoista. Viestintävirasto ilmoittaa matkaviestinverkon toistinten luvattomasta käytöstä poliisille.

Kuuluvuusongelmat syntyvät jo rakennusvaiheessa

Langattomien viestimien kuuluvuusongelmien taustalla ovat usein uudet rakennusmateriaalit, joita radioaallot läpäisevät huonosti. Sisätilapeitto tulisi huomioida jo rakennusten suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa, sillä jälkikäteen sitä on vaikea parantaa.

Liikenne- ja viestintäministeriön perustama selvitystyöryhmä on yhdessä rakennusteollisuuden kanssa etsinyt keinoja sisätilapeiton parantamiseksi myös rakennusteknisin ratkaisuin. Työryhmän selvitys valmistui syksyllä 2013. Lisäksi Viestintävirasto tekee yhteistyötä matkaviestinverkkojen operaattoreiden kanssa selvittääkseen, kuinka jo havaittuja kuuluvuusongelmia voidaan ratkoa.

Sisätilojen kuuluvuusongelmiin ei ole olemassa pika-apua, joten ongelmatilanteissa käyttäjän tulisi kääntyä oman operaattorinsa puoleen. Operaattoreilta voi tiedustella esimerkiksi mahdollisuutta lisäantennin asentamiseen.

Katso Viestintäviraston ohje matkapuhelimen kuuluvuuden ja mobiililaajakaistan toimivuuden parantamiseen

LVM:n työryhmän raportti: Matkaviestinverkon sisätilakuuluvuus matalaenergiataloissa

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.