DSC03096

Kuvaaja: Kerttu Vali

Alkukesän kylmyys ei ole houkutellut vesille, mutta näyttää siltä, että veneilysäähän on tulossa tulevina viikkoina muutos. Nyt onkin hyvä aika varmistaa, että pelastusliivit ovat turvalliset ja käyttökelpoiset.

”Noin 90 prosenttia veneilyonnettomuuksissa hukkuneista olisi voinut selvitä hengissä pelastusliivejä käyttämällä. Pelastusliivien tai kelluntapukineen kunnosta kannattaa siis huolehtia. Liivejä olisi ehdottoman tärkeää käyttää aina, vaikka laki ei sitä velvoitakaan”, Trafin yksikönpäällikkö Ville Räisänen toteaa.

Suurin osa kuolemaan johtaneista onnettomuuksista tapahtuu tutuilla vesillä pienillä avoveneillä veneileville. Näillä viidellä vinkillä voit varmistaa, että pelastusliivit ovat turvanasi, jos onnettomuus osuu kohdalle.

1) Varmista, että pelastusliivit istuvat hyvin ja että ne ovat oikean kokoiset. Liivien alle pitää mahtua esimerkiksi päällystakki. Mieti millaiset pelastusliivit ovat omaan veneilytarkoitukseesi sopivat. Esimerkiksi paukkuliivit voivat olla liikkumista vaativassa veneilyssä pelastusliivejä kätevämmät. Lapsille pitää kuitenkin aina pukea pelastusliivit, ei kelluntapukinetta.

2) Huolehdi säännöllisesti, että pelastusliivit ovat ehjät ja kunnossa. Tarkasta ainakin liivien saumojen ehjyys, kellunta-aineen kimmoisuus, pelastuspillin toiminta sekä kiinnitysnauhojen ja -solkien kunto. Paukkuliiveistä pitää tarkastaa patruunoiden kunto ja tarvittaessa vaihtaa tilalle uudet.

3) Valitse liivit uimataidon ja painon mukaan. Ole rehellinen itsellesi miettiessäsi, mitkä liivit riittävät kannattelemaan sinua. Huomioi, että kastuneet kengät ja ulkovaatteet lisäävät painoasi. Muista myös, että esimerkiksi hankalissa sääolosuhteissa uimataitosi on eri kuin uimahallissa. Jos uimataitosi on puutteellinen, valitse muu kuin alle 50 Newtonin kelluntapukine. Kelluntapukine ei käännä tajutonta ihmistä selälleen.

4) Satsaa laadukkaisiin liiveihin. Hyvät pelastusliivit ovat halpa henkivakuutus. Hyväksyttyjen liivien sisäpuolelta löydät CE-merkinnän.

5) Käytä liivejä! Hyvätkään liivit eivät auta veden varaan joutunutta, elleivät ne ole puettuna päälle. Vedessä liivien pukeminen on erittäin vaikeaa, ellei mahdotonta. Testaa, miten kauan liivitön Yrmy pysyy pinnalla Trafin Stay Afloat –pelissä.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.