KOTIMAAN-BANNERI7 (7)

Itä-Suomen hovioikeus tuomitsi Hyvinkään kaupungin edustajan sakkoihin työsyrjinnästä tämän asetettua lähihoitajan rekrytointikieltoon. Työntekijä oli aiemmin puuttunut työpaikalla vallinneisiin epäkohtiin. Hovioikeus antoi tuomionsa 4.7.2014.

Tapauksessa työntekijä oli aikaisemmin työskennellyt erilaisissa tehtävissä vanhusten- ja terveydenhuollossa. Erään määräaikaisen työsuhteen päätyttyä hän oli saanut tiedon, ettei häntä tulla enää palkkaamaan samaan yksikköön työhön jatkossa. Oikeudenkäynnissä riidanalaisia olivat ne perusteet, jotka olivat johtaneet tähän rekrytointikieltoon.

Hovioikeus katsoi tuomiossaan, että asianomainen työntekijä oli asetettu rekrytointikieltoon kaupungin tietyllä toimialalla, koska tämä oli puuttunut mm. työvuorolistojen tasapuolisuuteen ja esimiesten toimintaan. Hovioikeus piti tällaista toimintaa ammatilliseen toimintaan rinnastettavana. Työntekijän käytös ei kuitenkaan ollut sellaista, että rekrytointikiellolle olisi ollut painava, hyväksyttävä syy. Tämän seurauksena työnantajan edustaja tuomittiin 20 päiväsakkoon työsyrjinnästä.

Työsuojelun vastuualueen lakimies Aki Eriksson muistuttaa, että työnantajalla on oikeus valita palvelukseensa ne henkilöt, jotka katsoo tehtävään sopivimmaksi, mutta valinta ei saa olla syrjivä. ”Kyseinen ratkaisu osoittaa sen, että työntekijän toimet tasapuolisuuden edistämiseksi voivat tulla arvioitaviksi syrjintäperusteena, vaikkei työntekijä olisikaan luottamustehtävässä.”

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.