apilakatu 8

Apilakadun asumispalveluyksikössä hyödynnetään uusiutuvia energialähteitä 

Apilakadun asumispalveluyksikkö Lahden Kerinkalliossa tarjoaa asumispäivystyspalvelua asunnottomille ja tuettua asumista pitkäaikaisasunnottomille. Asukkaat pääsevät uusiin tiloihin syyskuun alussa. Yksikössä on kaksi ryhmäkotia, joissa on yhteensä 27 asuinhuonetta, yhteistilat sekä tukitoiminnan tarvitsevat tilat. Kaikki tilat on suunniteltu kestäviksi ja esteettömiksi. 

Asumispalveluyksikkö on yksikerroksinen puuverhoiltu ja harjakattoinen rivitalo. Kiinteistö lämpiää maalämmöllä ja sitä voidaan viilentää maakylmällä. Lisäksi aurinkopaneeleita käytetään sähkön tuottamiseen. Mikäli tuotto ylittää kulutuksen, tuotettu energia käytetään lämpimän käyttöveden lämmittämiseen. Talon energialuokka on A. 

Kohteessa on rakennusautomaatiojärjestelmä, jota voidaan hallita paikallisesti ja etänä. Järjestelmän avulla voidaan mm. säätää huonekohtaisia lämpötiloja reaaliaikaisesti. 

Kiinteistössä on satsattu turvatekniikkaan. Kaikissa tiloissa on sprinkleri- eli vesisammutusjärjestelmä. Talossa on myös automaattinen sähköinen paloilmoitusjärjestelmä, joka esimerkiksi katkaisee sähköt pistorasioista ja 
liesistä, jos se havaitsee savua. Myös henkilökunta voi katkaista sekä sähköt että vedet manuaalisesti turvavalvomosta. Kiinteistön päävesimittarilla on vuotovahti ja kosteusantureilla voidaan seurata järjestelmän mahdollisia vesivuotoja. 

Hankkeen arvonlisäverolliset kokonaiskustannukset ovat noin 4,9 miljoonaa euroa. Kustannuksiin on saatu Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksesta (ARA) 50 prosentin investointiavustus sekä korkotuki pankkilainalle. 

Kiinteistön on rakentanut Lahden Talot Oy tytäryhtiölleen Lahden Palveluasunnot Oy:lle ja se on vuokrattu pitkäaikaisella vuokrasopimuksella Lahden kaupungin sosiaali- ja terveystoimelle. 

Apilakadun asumispalveluyksikkö on osa valtakunnallista pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelmaa, jonka yhtenä tavoitteena on korvata ensisuojatyyppiset yksiköt vastaanotto- ja arviointiyksiköillä. 

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.