katiska

Metsähallituksen kalastuksenvalvojat ja erätarkastajat valvoivat kalastusta uhanalaisen saimaannorpan pesimäalueilla jäiden lähdöstä saakka kesäkuun loppuun.

Kalastuksenvalvojat ovat tyytyväisiä siihen, että saimaannorppaa suojaavia rajoituksia on noudatettu melko hyvin. Huomautettavaakin on vielä, kertoo erätarkastaja Markus Rahikainen. Huhtikuun puolesta välistä kesäkuun loppuun kestäneessä valvonnassa tarkistettiin 392 katiskaa. Joka viidennen katiskan nielu oli sellainen, että kuutti voisi mennä kalapesään. Kuuttien turvaksi sovituilta kalastusrajoitusalueilta löydettiin myös kuusi vaarallista kalaverkkoa.

Norppavesien rajoitusalueista huolimatta viranomaisten tietoon on tänä vuonna tullut yhteensä neljä kalanpyydyksiin kuollutta saimaannorppaa. Nuori norppa takertui helmikuussa talviverkkoon ja kaksi kuuttia kuoli rajoitusaikana pyydyksiin rajoitusalueiden ulkopuolella. 

Kesäkuun lopussa löydettiin kokoontaitettavaan kangaskatiskaan kuollut kuutti. Laiton katiska oli rajoitusalueella. Siinä ei ollut nielurajoitinta ja siitä puuttuivat myös pyydysmerkit ja tieto pyydyksen asettajasta. Luvattomasta pyydyksestä on tehty rikosilmoitus. 

Katiskan nielu pitää vahvistaa siten, ettei se leviä yli viidentoista senttimetrin. Näin norppa ei pääse sisälle pyydykseen, opastaa suojelubiologi Jouni KoskelaMetsähallituksen luontopalveluista. On syytä huomioida, että nielun kokoa koskeva pyydystyyppiasetus on keskeisillä norppa-alueilla voimassa ympärivuotisesti.

Kalastusrajoitusten toimivuus on saimaannorpan suojelun perusta ja tavoitteena on ehkäistä kuuttien kalanpyydyskuolemat kevätkautena. Rajoittamaton kalastus johtaisi saimaannorpan sukupuuttoon, kertoo ylitarkastaja Tero Sipilä.

Saimaannorpan kanta-arvio on 310 norppaa. Tavoite on, että saimaannorpan talvikanta kasvaa vähintään 400 yksilöön vuoteen 2025 mennessä.

Tietoa saimaannorpan suojelusta ja kannanseurannasta: www.metsa.fi/saimaannorppa 

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.