Lauantain ja sunnuntain aikana Perämerellä tehtiin yhteensä 148 vesiliikenteen tarkastusta, joissa tarkistettiin veneiden asiakirjat ja varusteet sekä kuljettajien ajokunto. Pääsääntöisesti veneilijöiden asiat olivat kunnossa ja positiivista palautetta voi antaa pelastusliivien käytöstä sekä myönteisestä suhtautumisesta tarkastuksiin.

Noin 8 % tarkastuksista johti jatkotoimenpiteisiin. Sakkoja ja huomautuksia jaettiin lähinnä puuttuvista tai vanhentuneista veneilyliiveistä ja sammuttimien puuttumisesta tai niiden tarkastusten laiminlyönneistä. Lisäksi löytyi yksi kokonaan rekisteröimätön vene sekä muutama vene, jolla asiakirjat eivät olleet mukana. Tarkastuksissa ilmeni yksi ruorijuopumusepäily Tornion edustalla. Viikonlopun aikana oli kaksi meripelastustapahtumaa, toisessa tapauksessa tekninen ongelma keskeytti matkanteon ja toisessa purjevene oli ajanut karille. Molemmissa vältyttiin isommilta vahingoilta eikä kukaan loukannut itseään. Oulun tullin partio oli merivartioston partioiden mukana Oulun merialueella koko viikonlopun suorittamassa veneiden polttoainevalvontaa. Tarkastusten yhteydessä otettiin 18 polttoainenäytettä, jotka kaikki kertoivat tankissa olevan lainmukaisesti dieseliä. Tulos osoitti veneilijöiden olevan tietoisia polttoaineita koskevasta lainsäädännöstä.

Tarkastuksista selviää kunnialla, kun ottaa huomioon seuraavat seikat:

– Pelastusliiveistä tulee löytyä merkintä CE-hyväksynnästä. CE-merkintä takaa tuotteen olevan testattu ja täyttävän eurooppalaiset turvallisuusvaatimukset, ja sen tarkistaminen on helpoin tapa varmistaa pukineen olevan määräysten mukainen ja turvallinen. Liivin tulee olla käyttäjälleen sopiva myös painon mukaan.

– Veneiden käsisammuttimet tulee tarkastaa vuosittain. Tarkastusvelvollisuus koskee kaikkia veneitä, joissa on liekillä toimiva polttolaite, sisämoottori tai yli 25 kilowatin (34 hv) perämoottori. Käsisammuttimen tulee olla teholuokaltaan vähintään 8A68B. Sammutin kannattaa valita veneen koon mukaan, mutta kuitenkin niin, että sammutusainetta on vähintään 2 kg.

– Veneen rekisteröintitodistuksen on oltava mukana veneessä ajon aikana.

– Vesiliikennejuopumuksen raja on yksi promille.

– Tankki tulee pitää käynnissä dieselillä. Vuoden 2008 lakimuutoksen jälkeen veneissä ei ole enää saanut käyttää polttoöljyä.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.