aigrcdt4vunsnplurhqx

Rajavartiolaitoksen Suomenlahden merivartiosto testaa ensimmäisenä maailmassa rajatarkastusautomaattien käyttöä viisumivelvollisten matkustajien rajatarkastuksissa. Viisumivelvollisista kokeiluun otetaan mukaan venäläiset risteilymatkustajat, ja he voivat käyttää automaatteja Helsingin Sataman Länsiterminaalissa 8.7.2014 alkaen. Kokeilujakso kestää viisi kuukautta ja se on saanut rahoitusta EU:n ulkorajarahastosta. Kokeilujaksolla testataan ja valmistaudutaan uusien EU-laajuisten rajanylikulkua sujuvoittavien järjestelmien käyttöönottoon.

Rajatarkastusautomaatit ovat olleet Suomenlahden merivartioston käytössä Länsiterminaalissa jo vuodesta 2012 lähtien. Käyttö on ollut mahdollista Euroopan unioniin ja Euroopan talousalueeseen kuuluvien maiden lisäksi Sveitsin kansalaisilla. Länsiterminaalin rajatarkastusautomaatit ovat ns. kaksisuuntaisia, joten niitä voidaan käyttää lähtevän sekä saapuvan matkustajaliikenteen rajatarkastuksissa. Automaatteja on täydennetty kokeilun edellyttämillä laitteisto- ja ohjelmistokokonaisuuksilla. Automaatteihin on asennettu mm. sormenjälkilukulaitteet. Matkustajien ensimmäistä käyttökokemusta rajatarkastusautomaateilla tukevat venäjänkielentaitoiset opastajat.

Automaattia käyttääkseen matkustajalla tulee olla voimassa oleva passi. Tämän lisäksi hän tarvitsee voimassa olevan viisumin. Rajatarkastusautomaatti lukee ensin passin sekä viisumin, jonka jälkeen matkustaja asettuu portin sisään kasvokuvaa sekä sormenjälkitunnistusta varten. Lähtevässä tarkastuksessa sormenjälkien lukua ei edellytetä. Matkustaja etenee automaattiportilta vielä rajatarkastajan luokse, joka puhuttaa matkustajan sekä leimaa passin.

Sataman lisäksi Suomenlahden merivartiosto on menestyksellisesti hyödyntänyt rajatarkastusautomaatteja myös Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Ensimmäiset automaatit otettiin lentoasemalla käyttöön vuonna 2008. Tuolloin käyttö oli mahdollista vain EU:n sekä EEA:n kuuluvien maiden lisäksi Sveitsin kansalaisilla. Vuoden 2013 keväällä lentoasemalla alkoi kokeilu, jossa automaattien käyttö mahdollistettiin myös viisumivapaiden kolmannen maan kansalaisille. Ensin käyttö mahdollistettiin japanilaisille, nyt niitä käyttävät myös eteläkorealaiset, yhdysvaltalaiset sekä kanadalaiset.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.