Suomalaisilla koirilla on todettu ensimmäisen kerran Leishmania-loistartunta. Tartunta vahvistui Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa keväällä 2014 tehdyissä ruumiinavauksissa. Tauti voi tarttua myös ihmiseen.

Kahdella Suomessa syntyneellä koiralla todettiin leishmanioosi, joka on Leishmania-suvun alkueläimen aiheuttama tauti. Tauti levisi koirasta toiseen koiraan astumisten ja puremahaavojen välityksellä. Alkueläin tarttuu yleensä verta imevien, lentävien hyönteisten välityksellä, joita ei esiinny Pohjoismaissa. Suomessa Leishmania-tartuntoja todetaan jatkuvasti tuontikoirilla.

“Tartunnan aiheuttaja on Espanjassa vieraillut ja Suomeen palannut siitosuros. Koira lopetettiin jo aikaisemmin leishmanioosille tyypillisten oireiden vuoksi, ja sillä todettiin veressä Leishmania-vasta-aineita”, toteaa tutkija Veera Karkamo Evirasta.

Samassa taloudessa asuvat koirat olivat tapelleet keskenään ja astuneet toisiaan. Syntyneellä pentueella ei ole todettu tautia.

Taudin riskiä Suomessa pidetty vähäisenä

Leishmanioosi on hitaasti etenevä sairaus, jota esiintyy kotoperäisenä Välimeren alueella Euroopassa, Aasiassa sekä Väli- ja Etelä-Amerikassa. Taudin tyypillisiä oireita ovat ihomuutokset ja vähitellen paheneva yleiskunnon lasku, ja se saattaa johtaa munuaisvaurioon. Leishmanioosia esiintyy koirilla ja ihmisillä sekä muilla nisäkkäillä.

Hyönteisten lisäksi ulkoloiset, esimerkiksi täi ja ruskea koirapunkki, ovat joissakin tapauksissa kuljettaneet tautia eläimestä toiseen.

“Suomalaisten koirien ja ihmisten tartuntariskiä on aiemmin pidetty vähäisenä, koska Suomessa ei esiinny tartuntaa levittäviä hyönteisiä. Riskiä Suomessa lisää se, että tartunta voi levitä myös siemennesteen, koiranpureman, erittävän kudosmuutoksen tai tiineyden välityksellä”, Karkamo sanoo.

Jos koiralla esiintyy leishmanioosin oireita tai siitoseläin on tuotu taudin kotoperäiseltä alueelta, taudin vasta-aineet kannattaa tutkia yksityisessä laboratoriossa.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.