The-Origin-Of-Spray-Paint

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen käsittelyssä on ollut toukokuussa sattunut tapaus, jossa lähes täysinäinen spraymaalipullo oli rikkoutuessaan räjähtänyt suurella voimalla. Työntekijä sai palovammoja.

Työntekijä oli ottanut käyttöönsä melkein täyden sinkkispraymaalipullon.  Pullon suihkutussuutin oli ollut tukossa ja hän oli yrittänyt saada sitä toimimaan ravistelemalla ja kopsuttelemalla pulloa. Kun pullo ei alkanut toimimaan, hän heitti sen metallin keräysastiaan. Pullo osui todennäköisesti astian pohjalla olleeseen harjateräkseen joka teki pulloon reiän.

Oletettavasti iskun yhteydessä syntyi kipinä, joka pääsi pulloon ja aiheutti räjähdyksen. Työntekijä kertoi, että räjähdyksessä syntyi useiden metrien korkuiset lieskat. Hän sai palovammoja molempiin käsivarsiinsa sekä kasvoihinsa.

Työsuojeluviranomainen toteaa, että tällaiset räjähdykset ovat harvinaisia, mutta tämän tapauksen perusteella spraymaalipullon räjähtäminen voi aiheuttaa vakaviakin henkilövahinkoja. Kuumissa olosuhteissa, kuten keittiöissä, spraypullojen räjähtäminen on viime vuosina aiheuttanut palovammojen lisäksi ainakin kuulovaurion sekä sirpaleiden aiheuttamia viiltohaavoja. Spraypulloja ei tulisi jättää kuumien pintojen läheisyyteen eikä auringon paahteeseen.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.