cryptowall

Poliisi varoittaa Suomeen leviämässä olevasta Cryptowall-haittaohjelmasta. Viestintäviraston kyberturvallisuuskeskuksen mukaan ensimmäinen vahvistettu Cryptowall-havainto suomalaiskäyttäjän tietokoneessa tehtiin viime viikolla.

Poliisi kertoo, että haittaohjelma leviää sähköpostin liitetiedostona. Sähköpostissa lukee englanniksi, että liitteenä on vastaanottajalle tullut faksi. Väitetty faksi on kuitenkin haittaohjelma, jonka avaaminen voi aiheuttaa kaikkien tiedostojen menettämisen.

Haittaohjelma aloittaa salaamalla käyttäjän tiedostot ja tuo ruutuun viestin, jossa vaaditaan 500 euron lunnaita salauksen poistamisesta. Salattuja tiedostoja ei voi käyttää.

Poliisin tarkastamassa tapauksessa maksua vastaan saatu salauksenpurkuohjelma toimi ja salaus tiedostoista poistui. Tiedossa on kuitenkin tapauksia, joissa tiedostoja on jäänyt pysyvästi salatuiksi.

Viranomaiset ovat kuulleet vasta muutamasta tapauksesta. Poliisi pitää kuitenkin todennäköisenä, että ilmiö laajenee samaan tapaan kuin muutamia vuosia sitten poliisin nimissä tehty tietokoneen lukitseminen ja kiristys.

Salakirjoitusta hyödyntävä Cryptowall-kiristyshaittaohjelma havaittu Suomessa

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.