TOR-Futura

Kuva: DFDS/ Arkisto

Syyrian teollisuuskemikaaleja Suomeen tuhottavaksi kuljettava Ark Futura -niminen rahtialus on saapunut Suomeen tänään 20.7. Aluksen lastina oli yhteensä 12 tonnia heksamiinia ja butanolia, jotka kuljetetaan Ekokemin Riihimäen laitokselle hävitettäväksi.

Ensimmäinen jäte-erä saapui Suomeen juhannuksena. Siitä on käsitelty runsas kolmannes, ja käsittely on sujunut ongelmitta.

OPCW valitsi tämän vuoden helmikuussa tarjouskilpailun perusteella Ekokemin yhdeksi Syyrian kemiallisen aseen tuhoamisesta syntyvien jätteiden ja teollisuuskemikaalien käsittelijäksi. Varsinainen kemiallisten aseiden hävittäminen on oma operaationsa, johon Ekokem ei osallistu.

Syyriasta saapuvat jätteet poltetaan korkealämpötilauunissa eli 1 050–1 200 asteen lämpötilassa, jolloin poltettavan jätteen pitkä viipymä uunissa varmistaa jätteiden täydellisen palamisen. Polttolämpö otetaan kattilassa talteen ja jalostetaan sähköksi sekä kaukolämmöksi. Polttolinjan savukaasut puhdistetaan parhaalla mahdollisella tekniikalla ja päästöjä tarkkaillaan jatkuvatoimisesti.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.