20140724_merkinnat_kuvat_medialle_ukraina

Helsinki-Vantaan lentokentällä on pysäytetty 24.6.2014 Vietnamista Hong Kongin kautta saapunut vähän yli tuhannen kilon lentorahtilähetys, joka on ollut kauttakulkulähetyksenä matkalla edelleen Ukrainaan. Lähetys otettiin tarkastukseen Tullin oman riskianalyysin perusteella. Lähetykseen on suoritettu 27.6.2014 tullitarkastus, jonka suorittamiseksi on saatu virka-apua lentoaseman poliisin Tepo-ryhmältä ja Puolustusvoimilta. Lähetykseen on suoritettu täydentävä tullitarkastus 18.7.2014.

Lähetyksen puolustustarvikeluonnetta ja luvanvaraisuutta on selvitetty Tullin rikostorjunnan toimesta puolustusministeriölle tehdyllä asiantuntijalausuntopyynnöllä. Saatujen asiantuntijalausuntojen mukaan lähetys sisältää ilmataisteluohjusten hakupäitä, jotka on luokiteltava puolustusmateriaaliksi. Puolustustarvikkeiden viennistä annetun lain mukaan kauttakuljetus Suomen kautta edellyttää luvan hakemista Puolustusministeriöltä. Kyseisille tuotteille ei ole haettu kauttakuljetuslupaa.

20140724_merkinnat_kuvat_medialle_ukraina_2

Tulli tutkii asiaa puolustustarvikkeiden maastavientirikoksena ja lähetyksen sisältämät tavarat on takavarikoitu. Esitutkinta asiassa on aivan alkuvaiheessa eikä tutkinnan yhteydessä ole tehty kiinniottoja. Rikosasian selvittämiseksi tullaan pyytämään kansainvälistä rikosoikeusapua eri maiden viranomaisilta. Tästä syystä esitutkinnan arvioidaan kestävän vähintään puoli vuotta.

Puolustustarvikkeiden maastavientirikoksesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään neljäksi vuodeksi.

Kuvat & Video: TULLI

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.