Urkutaiteilija Kari Vuola on vuoden 2014 Valtakunnan Virallinen Unikeko. Vuola toimii Naantalin seurakunnan kirkkomuusikkona ja urkurina.

Vanhan ja pitkän perinteen mukaisesti urkutaiteilija Kari Vuolan valinta Vuoden 2014 Valtakunnan Viralliseksi Unikeoksi ™ julkistettiin heittämällä hänet mereen Unikeonpäivänä sunnuntaina 27.7.2014 klo 7.00 Naantalin vanhan kaupungin vierassatamassa.

Vuonna 1963 Porissa syntynyt Kari Vuola hurahti urkuihin 14-vuotiaana, vaikka ensimmäiseksi soittimeksi jo Porin musiikkiopistossa oli valikoitunut viulu. Sibelius-Akatemian ovet avautuivat lahjakkaalle nuorelle ja valinta musiikkikorkeakoulun koulutusohjelmasta oli selvä alusta lähtien, kirkkomusiikki, joka takaisi työpaikan kirkon virassa.

Kari Vuola valmistui musiikin maisteriksi nopeahkolla aikataululla hyvin arvosanoin. Vuola toimi Turun Tuomiokirkkoseurakunnan urkurin, Erkki Alikosken, tuuraajana, kun Naantalissa avautui samoihin aikoihin kanttorin virka ja hänelle ehdotettiin viran hakemista. Punnittuaan Naantalin tarjoamia puitteita; varakas seurakunta, Naantalin Musiikkijuhlat ja seurakunnassa vireillä ollut uusien urkujen hankita teki kuitenkin valinnan helpoksi, eikä vaihtoehtona ollut Helsinki enää houkutellut. Kari Vuola pääsi vaikuttamaan ja suunnittelemaan Naantalin seurakunnan tulevia urkuja, jotka hankittiin Kangasalan Urkurakentamo Oy:ltä vuonna 1990.  Naantalin urut olivat jo tuolloin Pohjois-Euroopan huipputasoa.

Vuola opiskeli ruotsalaisen huippu-urkuri Hans Fagiuksen yksityisoppilaana ja haki tämän kannustuksesta jatko-opintoihin Tanskan Kuninkaalliseen Musiikkikonservatorioon, jossa hän suoritti solistidiplomin. Tanskassa vietetyn ajan jälkeen Kari Vuola aloitti jatko-opinnot Sibelius-Akatemian taiteilijakoulutuksessa. Vuolan tutkinnon pääaiheena oli saksalaisen säveltäjän Max Regerin (1873–1916) koraalipohjainen urkumusiikki. Tähän liittyen Vuola opiskeli yksityisesti professori Ludger Lohmannin johdolla Stuttgartissa. Viiden konsertin, laajan tutkielman ja julkisen tarkastustilaisuuden jälkeen hän valmistui musiikin tohtoriksi 11.11.2001. Vuosi 2001 on ollut Kari Vuolan elämässä tärkeä vuosi; hän valmistui musiikin tohtoriksi, hänet valittiin Naantalin seurakunnan uuteen ylimmän asteen A-kanttorin virkaan ja hän aloitti myös Paraisten Urkupäivien taiteellisena johtajana.

Kari Vuola on ollut hyvin tärkeä ideoija ja alkuunpanija Naantalin musiikillisen elämän kehittäjänä. Naantalin seurakunnan ja kaupungin yhteistyössä tärkeä osa on Naantalin Musiikkijuhlilla, joka houkuttee korkealuokkaisia kansainvälisiä taiteilijoita vuosi vuodelta. Myös Musiikkijuhlien Talvikonserteissa seurakunta on ollut ilolla mukana.

Viime joulukuussa koettu Vuolan 50-vuotisjuhlakonsertin Yle välitti koko valtakuntaan 12.12.2013. Kari Vuolan suuri lähiajan ponnistus tulee olemaan Projekti 2017. Vaikka projekti ei olekaan yksin hänen harteillaan, on hänellä tärkeä rooli idean isänä. Vuonna 2017 Martin Lutherin teeseistä tulee kuluneeksi tasan 500 vuotta. Lisäksi Suomen valtio täyttää 100 vuotta. Kyseessä on ensimmäinen Suomen evankelis-luterilaisen kirkon Kirkkohallituksen tilaama laajamuotoinen kirkkomusiikkiteos, joka kantaesitetään Naantalin Musiikkijuhlien avajaiskonsertissa kesäkuussa 2017 Naantalin luostarikirkossa. Teoksen säveltää Olli Kortekangas.

Kari Vuola on esiintynyt kotimaan lisäksi Itävallassa, Latviassa, Puolassa, Ruotsissa, Saksassa, Tanskassa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa. Hän on tehnyt useita nauhoituksia Suomen Yleisradiolle sekä julkaissut kuusi solistista cd-levyä (Alba Records). Vuola on kantaesittänyt mm. Juhani Haapasalon, Eero Hämeenniemen, Jouni Kaipaisen, Harri Kerkon, Olli Kortekankaan, Jyrki Linjaman, Jukka Linkolan ja Hannu Pohjannoron musiikkia. Vuodesta 2007 lähtien Kari Vuola on opettanut urkujensoittoa ja urkuimprovisaatiota Turun Ammattikorkeakoulun Taideakatemiassa. Vapaa-aikana Kari Vuola lataa akkuja Kustavin mökillään, urheilee ja nauttii hyvien ystävien kanssa vietetystä ajasta. Lahjakas muusikko ja urkuri nauttii tekemisistään musiikin maailmassa. – Jos jotain tehdään, tehdään se kunnolla loppuun asti, sanoo vuoden 2014 Unikeko iloisena saamastaan huomionosoituksesta.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.