IMG_0556_haupitsi_1800

Kuva Hämeessä löytyneestä kuulasta Kuvaaja: Poliisi

Hämeen poliisi haluaa muistuttaa alueensa asukkaita oikeasta menettelytavasta kohdattaessa sotilasräjähteitä tai muita vaarallisia esineitä tai aineita (esimerkiksi räjähdysaineet).

On ensiarvoisen tärkeää, ettei sotilasräjähteitä ryhdytä tarpeettomasti käsittelemään tai siirtelemään, vaan otetaan viipymättä yhteyttä poliisiin hätänumeroon  soittamalla.

Poliisi ottaa ilmoittajalta tarvittavat tiedot vastaan ja tekee niihin perustuen arvion kuinka kiireellisestä ja vaarallisesta tilanteesta on kysymys. Tilanteen tunnistamista helpottaa suuresti, jos löydetystä esineestä saadaan jo ilmoitusvaiheessa esimerkiksi matkapuhelimella otettu valokuva.

Poliisi välittää sotilasräjähteisiin liittyvät tehtävät puolustusvoimille, joka vastaa näiden tilanteiden käytännön toimenpiteistä vallitsevan lainsäädännön mukaisesti. Vastuu yleisestä järjestyksestä ja turvallisuudesta kuuluu poliisille, joka tekee tarvittavat ratkaisut löytöpaikan ja sen ympäristön turvallisuuden varmistamiseksi.

Hämeen poliisin alueella on viikon sisällä ollut kaksi tapausta, joissa kansalaiset ovat löytäneet vanhoja, mutta täysin toimintakuntoisia ja siten löytäjälleen vaarallisia sotilasräjähteitä. Toisessa tapauksessa kesämökillä olleet lapset olivat löytäneet maastosta 1800-luvulta peräisin olevan haupitsin kuulan, jonka täytteenä on mustaruutia. Tässä tapauksessa lapset olivat vieneet kuulan vanhemmilleen, jotka ottivat asianmukaisesti yhteyttä viranomaisiin ja tilanne saatiin hoidettua turvallisesti loppuun.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.