KOTIMAAN-BANNERI7 (7)

Terveydensuojelun tietoon on tullut jo noin 200 sairastunutta uimaria. Usean sairastuneen henkilön ulostenäytteestä on löytynyt norovirusta. Tämän lisäksi naisten käymälän pinnoilta otetusta näytteestä on löytynyt norovirusta. Uimavesinäytteen bakteeripitoisuudet ovat alhaiset, mutta virus- ja kampylobakteeritutkimukset ovat vielä kesken.

Porvoon terveydensuojelu kehottaa välttämään uimista Sipoon Pilvijärvellä. Kehotus koskee koko tämän vuoden uimakautta.

Epäillyistä uimiseen liittyvistä sairastumisista voi edelleen ilmoittaa terveydensuojeluun sähköpostilla terveydensuojelu@porvoo.fi tai päivystävälle terveystarkastajalle puhelin 040 168 8844 klo 9-12.

Norovirustartunta

Norovirus tarttuu ihmisestä toiseen, joten tartunnan lähteenä on ollut sairastunut ihminen. Eläimet eivät sairastu norovirustartuntaan tai välitä tartuntaa. Sairastuneen ihmisen oksennuksessa ja ulosteessa on valtava määrä viruksia, joten pienikin määrä ulostetta tai oksennusta uimavedessä voi tartuttaa suuren määrän ihmisiä. Viruksia voi saada käsiin koskettamalla saastuneita pintoja kuten ovenkahvoja tai hanoja ja käsistä virus voi joutua suuhun esimerkiksi eväitä syödessä. Tartuntaan vaaditaan vain pieni määrä viruksia. Norovirustartunnan oireina ovat pahoinvointi, oksentelu, ripuli ja kuume. Taudin itämisaika on 10–48 tuntia ja oireiden kesto noin yhden vuorokauden. Sairastunut ihminen voi erittää virusta ulosteeseen vielä 1-3 viikkoa oireiden päättymisen jälkeen.

Noroviruksen säilyminen vedessä

Virukset voivat säilyä tartuntakykyisinä vedessä viikoista jopa kuukausiin, joten uimista Pilvijärvessä tulee välttää koko tämän kesän lopun uimakauden.

 

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi