64704_324287764286072_476577812_n

EHYT ry:n ja Helsingin Diakonissalaitoksen Neuvontapalvelussa on ollut vilkasta heinäkuussa. Suurin soittajaryhmä ovat omaiset, jotka soittavat vanhusten alkoholiongelmista. Soittoja on tullut paljon myös lastensa päihteidenkäytöstä huolestuneilta vanhemmilta. Puheluja tuli heinäkuussa lähes 50 % tavanomaista enemmän.

Yhdistävä tekijä puheluissa on ollut se, että soittajat kertovat huomanneensa ongelman niinkin arkisessa tilanteessa kuin kesällä kodin ruokapöydässä. Ilmiö on toistunut myös aiempina kesinä. Kun lomalla on ollut mahdollisuus viettää aikaa yhdessä, ongelmat alkavat tulla esille.

Iltaisin ja viikonloppuisin palvelussa päivystävän HDL:n mukaan soitot ovat lisääntyneet kesällä etenkin ilta-aikaan. Soittajana on aiempaa useammin päihteidenkäyttäjän läheinen.

– Puheluihin vastaavat työntekijämme kertovat soittajien harmittelevan,  ettei arkena ole yhteistä aikaa. Pitkä välimatka, stressi ja kiire ovat yleisimmät selitykset sille, miksi läheisessä tapahtuneet muutokset ovat jääneet huomaamatta tai niitä ei ole haluttu nähdä, kertoo EHYT ry:n aikuistyön päällikkö Antti Hytti.

– Vaikean asian puheeksiotto iäkkäämmän ihmisen kanssa on monelle päänvaiva. Lääkkeiden ja alkoholin yhteisvaikutukset voi olla helppo tapa lähestyä omaa vanhempaansa aiheesta, neuvoo Hytti. – Oletko muuten tarkistanut, miten lääkkeesi sopii yhteen alkoholin kanssa? Moni ei ole ajatellut, miten alkoholi vaikuttaa erilaisten lääkitysten kanssa.

Lomien vaihtuessa arkikiireisiin Hytti vinkkaa: – Yhteinen ruokailuhetki on ehkäisevää päihdetyötä parhaimmillaan. Syö siis yhdessä läheistesi kanssa myös syksyisin ja talvisin.

Neuvontapalvelun soittosyyt tuovat tärkeää näkökulmaa myös paljon puhuttavan suomalaisen alkoholikulttuurin muuttamiseen. Kun alkoholikulttuuria halutaan muuttaa, on huomioitava myös ihmissuhteisiin ja tunteisiin liittyvää kulttuuriamme. Samalla kun malja toisaalla yhdistää ja tuo iloa, monelle pullo on lääke yksinäisyyteen tai virikkeettömyyteen.

Neuvontapuhelin 

Päihdeneuvontapuhelin vastaa ympäri vuorokauden kaikkina viikonpäivinä ja tarjoaa ammattiapua ja tukea päihteisiin liittyvissä kysymyksissä. Numero on 0800 900 45. Kysyä voi omasta, läheisen tai asiakkaan päihdeongelmasta. Palvelu on anonyymi ja maksuton. Puheluja ei nauhoiteta.  Palvelu toteutetaan Helsingin diakonissalaitoksen ja EHYT ry:n yhteistyönä ja sitä rahoittaa RAY. Se toimii myös verkkopalveluna www.paihdeneuvonta.fi

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.