1288722559930

Porin merivartioaseman varapäällikkö Petri Westerberg, päällikkö Jani Vastamäki sekä palkitut Ari-Pekka ja Aarni Vanamo 6.8. Rauman merivartioasemalla järjestetyssä palkitsemistilaisuudessa

Viime maaliskuun 29. päivän iltapäivällä viisihenkinen seurue oli lähtenyt pienellä moottoriveneellä merelle Taivassalon Tuulveden selälle. Merivesi oli hyvin kylmää, ilman lämpötila +2 astetta, ja vain muutamia satoja metrejä pohjoisempana meri oli yhä jäässä. Tuntemattomasta syystä seurueen vene kallistui, täyttyi vedellä ja kaatui, ja veneessä olijat joutuivat hyiseen mereen. Noin kilometrin päässä mökkisaaren rannassa ollut Aarni Vanamo kuuli ensimmäisenä mereltä avunhuutoja ja hälytti rannalle isänsä Ari-Pekka Vanamon. Yhdessä he kiiruhtivat paikalle omalla veneellään ja hälyttivät lisäapua. Tällä välin moottoriveneseurueen neljä henkilöä olivat onnistuneet uimaan läheisen saaren rantaveteen, mutta viides henkilö oli vajonnut pinnan alle. Vanamot löysivät kylmettyneen, märissään olevan seurueen rannalta, antoivat heille yllään olleita kuivia vaatteita ja kuljettivat heidät omalla veneellään rantaan ensihoitajien tarkastettavaksi. Paikalle saapui seuraavaksi meripelastushelikopteri sekä useita veneyksiköitä, mutta pinnan alle vajonnutta henkilöä ei mittavista pinta- ja sukellusetsinnöistä huolimatta löydetty. Kadonnut löytyi menehtyneenä viranomaisten suorittamissa sukellusetsinnöissä vasta seuraavalla viikolla. Seurueella ei ollut tapahtumahetkellä pelastusliivejä yllään. Ilman Aarnin ja Ari-Pekan valppautta, oma-aloitteista toimintaa ja lisäavun hälyttämistä seuraukset olisivat voineet olla vielä murheellisemmat.

Länsi-Suomen merivartioston komentaja kommodori Jukka Savolainen on myöntänyt Rajavartiolaitoksen pronssiset ansiolevykkeet raumalaisille Ari-Pekka ja Aarni Vanamolle tunnustuksena esimerkillisestä toiminnasta meripelastustapahtumassa. Tapaus on hyvä esimerkki siitä, miten tärkeä merkitys sivullisten päättäväisellä ja oma-aloitteisella toiminnalla on hätätilanteessa.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.