3710hannele_pokka

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka arvioi blogissaan, että EU:n ja Venäjän välillä viilentynyt poliittinen ilmapiiri saattaa vaikeuttaa Suomen ja Venäjän välistä ympäristöyhteistyötä. Ministeritapaamiset eivät ole toteutuneet, mutta virkamiestasolla yhteistyötä pyritään tekemään entiseen malliin.

”Kuluva vuosi on Viron, Venäjän ja Suomen yhteinen Suomenlahti-vuosi. Vuosi on jo tähän mennessä tiivistänyt tutkijoiden, viranomaisten, kuntien ja kansalaisjärjestöjen toimintaa puhtaan Suomenlahden ja Itämeren puolesta. Ukrainan kriisin myötä ministeritapaamiset eivät ole toteutuneet.  Vuoden suojelijoina toimivien valtionpäämiesten yhteistapaaminen tuskin onnistuu. Sen sijaan virkamiestasolla työtä on tehty entiseen tapaan. Yhteisissä kokouksissa on ollut sellainen henki, että ympäristöyhteistyötä ei jätetä tekemättä, vaikka maailmanpolitiikassa laineet löisivät korkealla”, Pokka kirjoittaa.

”Selvää kuitenkin lienee että jos pakotteet ja vastapakotteet jäävät olemaan pitkäksi aikaa, ne tulevat vaikeuttamaan Venäjän ja Suomen välistä ympäristöyhteistyötäkin”, Pokka arvioi.

Hänen mukaansa suomalaisyritykset ovat muun muassa vieneet puhtaan ja jäteveden käsittelyn teknologiaa Venäjälle, kun naapurissa uudistetaan veden ja jäteveden käsittelyn laitoksia. Yrityksissä mietitään, miten suunniteltujen investointien osalta on käymässä – löytyykö teknologian ostamiseen naapurissa jatkossa rahoitusta. Pakotteiden vaikutuksia ympäristösektorille on vielä niukasti arvioitu. Tällaiselle on nyt Pokan mukaan tarvetta.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.