Kemin Vesi Oy on havainnut käyttötarkkailussaan poikkeavuutta Kemin kaupungintalon vesisäiliöissä olevassa talousvedessä. Vedestä on otettu näytteitä, joista yhdestä näytteestä on akkreditoidussa laboratoriossa löydetty yksi pesäke enterokokkia, mutta e-Colia ei ole todettu. Tulos valmistui maanantaina 18.8.2014. Talousvesiverkostosta otetuissa näytteissä ei havaittu laatuvaatimusten ylityksiä.

Kemin Vesi Oy käynnisti viime viikolla alustavasti talousveden parantamisen mm. sulkemalla epäilyksen alaiset säiliöt pesua varten ja lisäämällä hieman verkostoon syötettävän kloorin määrää.

Nyt tuloksen varmentumisen myötä Kemin kaupungin talousvesiverkoston kloorin syöttöä verkostoon tehostetaan yhä, koska kloori tuhoaa mahdollisesti haitalliset bakteerit. Kloorin lisäsyöttöä jatketaan viikon – kahden viikon ajan. Tästä saattaa aiheutua käyttäjille maku- ja hajuhaittoja, mutta kloorin suhteen vesi on käyttökelpoista. Lisäksi vesiputkista saattaa irrota sinne kertynyttä sakkaa. Mikäli kuluttajat havaitsevat vedessä väripoikkeamaa tai sakkaa, tulee vettä juoksuttaa, kunnes vesi on kirkasta. Tumman tai sakkaisen veden käyttöä kannattaa välttää.

Ennen kuin kloori alkaa vaikuttaa verkostossa, suositellaan juomaveden keittämistä muutaman minuutin ajan ennen käyttämistä elintarvikkeena. Talousvettä voi käyttää muuten normaalisti esimerkiksi peseytymiseen ja astioiden tai vaatteiden konepesussa.

Kemin talousvesiverkostosta on otettu maanantaina 18.8.2014 uusintanäytteitä, joiden tulokset varmistunevat loppuviikosta 34. Kemin Vesi Oy tiedottaa asiasta seuraavan kerran tiistaina 19.8.2014.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.