pineapple_mauro_cateb

Kuva: Mauro Cateb/Flickr Creative Commons

Yli sata kansalaisjärjestöä lähetti elokuun alussa kirjeen Thaimaan ananasteollisuuden etujärjestö TPIA:lle vaatien Andy Hallia vastaan nostetuista oikeusjutuista luopumista. TPIA on vastannut kirjeeseen uhkailemalla Hallia uusilla oikeustoimilla. 

TPIA kirjoittaa vastauksessaan (epävirallinen englanninkielinen käännös saatavilla täällä) siirtolaisasiantuntija Andy Hallin yrittävän ”tuhota Thaimaan talouden”. Jos tutkija jatkaa toimintaansa, TPIA uhkaa nostavansa uusia kanteita Thaimaan oikeusistuimissa. 

– TPIA:n vastaus kansainvälisten järjestöjen kirjeeseen on pöyristyttävä ja antaa hälyttävän kuvan Thaimaan ananasteollisuuden vastuullisuudesta, sanoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala. 

TPIA edustaa yli 60 thaimaalaista ananasteollisuuden yritystä. Etujärjestön johtaja on oikeustoimet Finnwatchin tutkijaa vastaan käynnistäneen Natural Fruitin johtaja Wirat Piyapornpaiboon

Natural Fruitin työoloista on raportoitu Finnwatchin raporteissa vuonna 2013 ja 2014 sekä itsenäisesti myös kansainvälisessä mediassa kuten AlJazeerassa ja Suomessa Apu-lehdessä. Myös Thaimaan viranomaisten puutteellisesti toteutetussa tutkimusraportissa Natural Fruitin toiminnasta löydettiin huomautettavaa. 

Vuosina 2012–2014 Finnwatch on toistuvasti yrittänyt käydä dialogia Natural Fruitin kanssa. Myös suomalaiset ja kansainväliset yritykset ovat kehottaneet Natural Fruitia hankkimaan puolueettoman vastuullisuussertifioinnin. Tehdas ei ole ollut halukas auditointeihin, vaan on päättänyt reagoida arvosteluun nostamalla yksittäistä tutkijaa vastaan useita syytteitä. 

Vuonna 2012 Natural Fruit toimitti mehuraaka-aineita suomalaisten kaupan omien merkkien mehuihin.

– Thaimaasta ananastuotteita ostavien yritysten on syytä varata resursseja työelämän oikeuksien valvontaan. TPIA:n vastauksesta käy ilmi, ettei teollisuudella ole kiinnostusta parantaa työoloja tai käydä keskustelua kansalaisjärjestöjen ja ammattiliittojen kanssa, Vartiala toteaa.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi