hassutukot_1

Kuva: Vesa-Ville Saarinen

Helsingin Herttoniemen kaupunginosan katujen nimikylttien päälle on kesällä ilmestynyt hullunkurisia siluettimaisia ukkoja työkaluineen. Ne ovat herättäneet huomiota ohikulkijoissa. Näitä hassuja ukkoja on ympäri Herttoniemen vanhaa teollisuusaluetta, jossa on paljon eri ammatteihin viittaavia kadunnimiä.

Hassut ukot ovat osa Herttoniemen duunarit -taideteoskokonaisuutta, jonka ovat luoneet lappeenrantalaistaiteilijat Sirpa Hynninen ja Vesa-Ville Saarinen. Lappeenrannan teknillisen yliopiston (Lappeenranta University of Technology, LUT) konepajatekniikan osaajat Jari Selesvuo ja Juha Turku ovat taiteilijoiden kuvien perusteella luoneet hahmojen geometriat laserleikkausta varten, suunnitelleet hahmojen kiinnitykset sekä tehneet materiaalivalinnat ja valmistaneet ukot laserleikkaamalla. Kiinnittimet ja niiden lopullinen suunnittelu on tehty Riihimäellä, Suomen Liikennetarvike Oy:ssä.

”Hanke on tyypillinen esimerkki taiteilijoiden luovuuden ja valmistusteknisen osaamisen yhteistyön välttämättömyydestä”, kertoo LUT:n laboratorioinsinööri Jari Selesvuo.

Esimerkiksi Sahaajankadun hahmolla on saha. Konemestarin hahmolla puolestaan on öljykannu. Hassuja ukkoja on yhteensä lähes kuusikymmentä. Teos sijoittuu noin 1,5 kilometrin mittaiselle alueelle Helsingin Herttoniemessä. Ukkojen työkalut ovat suuria verrattuna hahmoihin, mikä irrottaa kokonaisuuden realismista.

”Valitsimme Herttoniemen teollisuusalueen teoksen sijoituspaikaksi, koska alue ei ole ilmeisin paikka taiteelle. Halusimme sitoa teoksen kiinteäksi osaksi ympäristöä ja sitä kautta päädyimme tällaiseen lopputulokseen”, kertovat Hynninen ja Saarinen.

hassutukot_2

Kuva: Vesa-Ville Saarinen

Hassujen työukkojen materiaalina on käytetty ultralujaa, säänkestävää ja hyvin taivutusta kestävää terästä. Laserilla leikatut hahmot on lopuksi jauhemaalattu. Siluettien koko on suhteutettu katukylttien kokoon ja ne on ryhmitelty siten, että hahmojen välille syntyy vuoropuhelua ja visuaalista jännitettä.

1940-luvulla käyttöönotettu Herttoniemen teollisuusalue on yksi Helsingin suurimpia yritysalueita. Alueella asuu nyt muutama kymmenen henkilöä, mutta siellä on yli 10 000 ihmisen työpaikka. Alueella sijaitsee merkittävä autokaupan keskittymä, rautakauppoja sekä muun muassa pakkaus- ja vaatetusalan yrityksiä.

Helsingin kaupunki tilasi Herttoniemen duunarit -taideteoksen lappeenrantalaisilta taiteilijoita ja hahmojen valmistuksen LUT:lta. Teoksen syntyhistoria liittyy taidemuseon jo vuonna 2008 aloitettuun hankkeeseen, jossa taiteilijoille annettiin mahdollisuus ideoida uusi taideteos itse valitsemaansa paikkaan. Hynninen ja Saarinen valitsivat Herttoniemen teollisuusalueen.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.