Suomen Mielenterveysseuran Valtakunnalliseen kriisipuhelimeen tuli soittoja kesäkuussa lähes 40 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Yhä useammissa puheluissa nuoret aikuiset kertovat omista itsetuhoisista ajatuksista ja käyttäytymisestä, kertoo Kriisipuhelintoiminnan päällikkö Susanna Winter Suomen Mielenterveysseurasta.

Sekä kesäkuu että heinäkuu ovat olleet kriisipuhelimessa selvästi kiireisempiä kuin edellisenä vuonna. Normaalisti kriisipuhelimeen tulee noin 12 000 soittoa kuukaudessa nyt soittoja tuli kesäkuussa 17 741 (+ 38,2 %)ja heinäkuussa 21 341 (+ 32,7 %).

– Itsetuhoisten ajatusten lisäksi nuoret kertovat myös ahdistuneisuudesta, sosiaalisten tilanteiden pelosta, suorituspaineista ja yksinäisyydestä. Nuoret kokevat paljon yksinäisyyttä, vaikka ympärillä olisikin perhettä. Monilla soittajilla voi olla taustalla pitkä hoitohistoria ja monimutkaisia ongelmia, kertoo Winter.

Mielenterveyspalveluiden tarjonta kesällä riittämätöntä

Kesällä monet kriisipuhelimeen soittavista ovat vailla hoitokontaktia kuntien palveluiden lomien takia. Heinäkuussa julkaistun raportissa OECD kehottaa Suomea kaventamaan mielenterveyspalveluiden suuria alueellisia eroja.
 
Kriisipuhelimeen tulevissa puheluissa näkyy, että monilla paikkakunnalla ei ole lainkaan mielenterveyspäivystystä tai päivystys on kesällä kiinni. Mielenterveyspalveluiden keskittyminen kasvukeskuksiin kuuluu myös soitoissa selvästi, kertoo Susanna Winter Suomen Mielenterveysseurasta.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.