ukraine-flag2

Suomi antaa kehitysministeri Pekka Haaviston päätöksellä 500 000 euroa humanitaarista apua Ukrainaan. Apu toimitetaan perille YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n kautta, jolla on keskeinen rooli kodeistaan pakenemaan joutuneiden ukrainalaisten auttamisessa.

“Itä-Ukrainan humanitaarinen tilanne on heikentynyt nopeasti taistelujen kiihdyttyä. Suuri osa kodeistaan lähtemään joutuneista on naisia ja lapsia, jotka tarvitsevat kiireesti majapaikan, ruokaa ja muita perustarpeita”, Haavisto toteaa. “Suomen antama humanitaarinen apu perustuu aina kansainvälisiin humanitaarisiin periaatteisiin, se on riippumatonta ja puolueetonta. Samaan aikaan toivon, että konfliktiin löydetään mahdollisimman nopeasti poliittinen ratkaisu.”

Jo yli 155 000 ukrainalaista on rekisteröitynyt maan sisällä siirtymään joutuneeksi, mutta UNHCR:n mukaan kotoaan maan muihin osiin paenneiden ihmisten määrä saattaa todellisuudessa olla huomattavasti suurempi. Rekisteröityneistä 85 prosenttia on paennut Itä-Ukrainasta. Suurin osa on lähtenyt kotoaan väkivaltaisuuksien vuoksi tai kriisin humanitaaristen seurausten muun muassa veden, ruoan ja lääkkeiden puutteen vuoksi. Koteihinsa palaavat ihmiset puolestaan tarvitsevat apua taisteluissa tuhoutuneiden rakennusten korjaamisessa jälleen asuinkäyttöön.

YK ja Ukrainan hallitus julkistivat 14. elokuuta alustavan yhteissuunnitelman, jonka mukaan eri YK-järjestöt tarvitsevat yhteensä 33,3 miljoonaa Yhdysvaltojen dollaria (noin 25 miljoonaa euroa) Ukrainan humanitaariseen kriisiin vastaamiseksi. UNHCR:n osuus kokonaistarpeesta on kolmannes. UNHCR auttaa muun muassa kartoittamaan maan sisäisesti siirtyneiden tarpeita yhdessä Ukrainan viranomaisten ja eri järjestöjen kanssa, jakaa humanitaarista apua kaikkein suurimmassa tarpeessa oleville sekä auttaa hallitusta luomaan uutta lainsäädäntöä, jolla voidaan turvata kotoaan lähtemään joutuneiden tilanne.

Suomi myönsi jo maaliskuussa Ukrainan humanitaariseen tilanteeseen 500 000 euroa, joka toimitettiin perille Suomen Punaisen Ristin kautta.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.