KOTIMAAN-BANNERI7 (7)

Suuri valiokunta kuuli kokouksessaan 26. elokuuta pääministeri Alexander Stubbia (kok.) tulevasta ylimääräisestä päämiesten Eurooppa-neuvoston kokouksesta. Esillä ovat EU:n huippuvirkojen nimittämiskysymykset ja Ukrainan tilanne.

Lauantaina 30. elokuuta pidettävässä kokouksessa Eurooppa-neuvosto hakee yhteisymmärrystä EU:n korkean edustajan ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan nimittämisestä. Neuvostossa nostetaan mahdollisesti esiin myös euroryhmän puheenjohtajan tehtävä. Euroryhmän johtotehtävistä päätetään kuitenkin euromaiden valtiovarainministerien kesken. Myöhemmin neuvosto hyväksyy luettelon muista henkilöistä, joita se esittää Euroopan parlamentille komission jäseniksi. Tässä yhteydessä komission puheenjohtaja tekee ehdotuksensa tulevan komission salkkujaosta.

Valiokunnan keskustelussa nostettiin esiin huoli tulevan komission sukupuolijakaumasta. Tähän liittyen Stubb totesi Euroopan parlamentin ilmoittaneen edellyttävänsä, että tulevassa komissiossa tulisi olla vähintään yhtä monta naiskomissaaria kuin nykyisessä komissiossa on. Valiokunnan keskustelussa todettiin myös, että komission nimittämisprosessi on varsin pitkäkestoinen ottaen huomioon Euroopassa käsillä olevat haasteet.

Eurooppa-neuvosto käsittelee lisäksi Ukrainan ajankohtaista tilannetta. Ukrainan osalta valiokunta kävi Stubbin kanssa keskustelua myös EU:n Venäjälle asettamista pakotteista ja Venäjän vastapakotteiden vaikutuksista. Eurooppa-neuvostossa ovat esillä lisäksi Irakin ja Lähi-idän tilanteet.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.