319469_232816026838884_1635318092_n

Puhemies Eero Heinäluoma

Heinäluoma: Perusteellinen kuntakeskustelu tarpeen

Kuntien muuttuvasta roolista kaivataan perusteellista keskustelua. Soteuudistus, metropoliratkaisu ja säästötalkoot uhkaavat muuttaa kuin varkain kuntien asemaa ja itsehallintoa suomalaisessa kansanvallassa.

Kataisen hallituksen tavoittelema suuri kuntauudistus näyttää jäävän lähtökuoppiinsa. Suurella rummutuksella käynnistyneet uudistushankkeet ovat tähän mennessä tuottaneet vähemmän tuloksia kuin Vanhasen I-hallituksen Paras-uudistus.

– Joutuu kysymään, onko kuntauudistus todellisuudessa kuopattu suuren sote-sovun tieltä. Kunnat ja niiden itsehallinto ovat olleet suomalaisen kansanvallan keskiössä lähes sadan vuoden ajan, toteaa Heinäluoma.

Kuntavaalien kautta kansalaiset ovat voineet vaikuttaa niin terveydenhoidon kuin vanhustenhoidonkin järjestämiseen. Miten vaikuttaminen tapahtuu viiden sote-alueen mallissa, on toistaiseksi avoin kysymys.

Hyvinvointiyhteiskunta on Suomessa rakentunut sittenkin enemmän kuntien kuin vahvan valtion varaan. Kuntien tehtävistä ja tulevaisuuden roolista tarvitaankin nyt aitoa keskustelua, jotta Suomi ei tee vuosisadan uudistuksia huppu päässä.

– Soteuudistuksen sopiminen tapahtui laajassa yhteistyössä yli hallitus-oppositiorajan. Samanlaista puoluerajat ylittävää keskustelua kaivattaisiin nyt kuntien tulevasta roolista ja kuntademokratiasta, totesi  Puhemies Eero Heinäluoma puhuessaan Heinolan kaupungin 175-vuotisjuhlassa tänään lauantaina.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.