1311922385__ms13608

Ekokemin Riihimäki Kuva: Ekokem Oy Ab

Yhdysvaltalainen Cape Ray -alus toimitti viikonlopun aikana Haminaan jätettä, joka on syntynyt Syyrian kemiallisen aseen raaka-aineen neutraloinnista. Nyt saapunut noin 5 000 tonnin jäte-erä kuljetetaan Ekokemin Riihimäen käsittelylaitokselle kuten aiemmatkin jäte-erät.

Ensimmäinen jäte-erä Syyriasta saapui Suomeen juhannuksena ja toinen erä 20.7. Niistä on käsitelty suurin osa, ja käsittely on sujunut ongelmitta. Kahdessa aiemmassa erässä on ollut Syyriasta evakuoituja teollisuuskemikaaleja yhteensä noin 300 tonnia.

Syyriasta saapuvat jätteet poltetaan korkealämpötilauunissa 1 050–1 200 asteen lämpötilassa, jolloin poltettavan jätteen pitkä viipymä uunissa varmistaa jätteiden täydellisen palamisen. Polttolämpö otetaan kattilassa talteen ja jalostetaan sähköksi sekä kaukolämmöksi. Polttolinjan savukaasut puhdistetaan parhaalla mahdollisella tekniikalla, jotta ympäristöön ei pääse haitallisia pitoisuuksia.

Kemikaalien vastaanottaminen Suomeen hävitettäväksi on erittäin merkittävä panos Syyrian kemiallisen aseen hävittämisprosessissa. Ekokem osallistuu OPCW:n ja YK:n yhteismission valvonnassa tehtävään hävittämiseen osana laajempaa kansainvälistä ponnistusta.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.