TK_2_1200px

Piraattipuolueen puheenjohtaja Tapani Karvinen

Tutkintavankeudessa oleva rikosylikomisario Jari Aarnio on epäiltynä lavastushankkeesta, jossa ympäripyöreästi perusteltua telekuuntelulupaa käytettiin toistuvasti epäillysti lavastustarkoituksiin. Telekuunneltua henkilöä vastaan ei tiettävästi nostettu syytteitä.

Helsingin apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki kertoi Helsingin Sanomille, ettei hänen tiedossaan ole yhtään telepakkokeinohakemusten hylkytapausta. Poliisin oikeuden päätöksellä saamat televalvonta- ja kuunteluluvat ovatkin viime vuosina lisääntyneet: Kun vuonna 2001 luvat koskettivat 621 liittymää, vuonna 2013 lupia myönnettiin yli 3500 liittymään.

Oikeuslaitoksen ei tule olla poliisin toimintaa kyseenalaistamaton kumileimasin, vaan sen tulee valvoa kansalaisten oikeussuojan toteutumista. Hakemukset, joiden tiedot ovat puuttelliset, tulisi hylätä kokonaan ja hyväksyttyjen hakemusten tarkentavat keskustelut tulisi aina kirjata ylös jälkikäteen tapahtuvan tarkastelun mahdollistamiseksi. Hakemusten heppoista hyväksymistä ei voi myöskään perustella käräjäoikeuden työtaakan helpottamisella.

“Kansalaisvaltion periaatteisiin kuuluu, että virka-asemassa olevien valvonta on niin tehokasta, ettei asemaa päästä väärinkäyttämään. Suomessa tämä ei näytä toteutuvan edes poliisin osalta”, huomauttaa Piraattipuolueen puheenjohtaja Tapani Karvinen.

Piraattipuolue katsoo kaiken telekuuntelun rikkovan perustuslain takaamaa yksityisyydensuojaa, minkä takia lupia ei tulisi myöntää kevyin perustein.

Piraattipuolue vastustaa erityisesti viestintäsalaisuutta rikkovia pakkokeinoja, sillä ne rikkovat myös kaikkien kohteeseen yhteydessä olevien tahojen yksityisyyttä silkan epäilyn tähden.

 

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.